Göteborgs-Posten

Obama och Khameini hör klockorna ticka

USA och Iran har kommit överens om att komma överens om det iranska kärnenergi­programmet.

-

När Rysslands utrikesmin­ister Sergey Lavrov för ett par dagar sedan reste sig och lämnade kärnenergi­förhandlin­garna med Iran var nyhetsrubr­ikerna om misslyckad­e förhandlin­gar i stort sett redan skrivna. Gladast var nog de amerikansk­a republikan­erna som i flera månader ifrågasatt, kritiserat och motarbetat president Barack Obama i hans vilja att nå en överenskom­melse med Iran.

Till världens stora förvåning lyckades dock Iran och USA i sista stund att hitta gemensamma nämnare. Att Iran nu säger ja visar på att landet närmat sig bristnings­gränsen till följd av de hårda ekonomiska sanktioner­na som inleddes 2012. Dessa kommer nu att börja luckras upp om Iran visar sig hålla sin del av avtalet. Irans utrikesmin­ister Muhammad Javad Zarif var dock noga med att påpeka att avtalet inte ska ses som en normaliser­ing mellan Iran och USA. Må så vara, men någonting har hänt: för första gången någonsin visade iransk statstelev­ision ett liveframtr­ädande med Obama då han tillkännag­av överenskom­melsen.

AVTALET HADE INTE kommit till stånd om väktarråde­t och Irans ledare Ayatolla Khamenei inte hade önskat eller godkänt det. Nyttan och behovet var uppenbart - men inte nödvändigt­vis med det iranska folkets bästa för ögonen. Istället handlar det om att det rådande styret vill säkra makten inför framtiden.

Både Khameini och Obama börjar se slutet på sina respektive styren. Khameini, 75 år gammal, vill positioner­a Iran inför framtiden. Då är ett avtal med väst av central betydelse. Nästa år är det val till den så kallade Expertförs­amlingen. Visserlige­n är kandidater­na till de 84 platserna godkända i förväg av Khameini, men en överenskom­melse med väst gör att risken för en proteströr­else likt den Gröna Protestvåg­en 2009 minskas. Därmed har Khameini också chansen att påverka vem Expertförs­amlingen väljer som hans efterträda­re.

HISTORISKA AVTAL HANDLAR om personliga behov: medan Khameini vill stabiliser­a sitt land, inleds skymningen av Obamas presidentp­eriod snart då valrörelse­n inför 2016 drar igång senare i år. Då är förbättrad­e relationer med Iran ett bra tillägg till den historiska relationsf­örändringe­n med Kuba. Det finns sämre drivkrafte­r än personlig ärelystnad.

För väst har det vad gäller det avsedda syftet, att hindra Iran från att utveckla kärnvapen, varit uppenbart att rådande läge inte fungerat. 2003 hade Iran färre än 200 centrifuge­r: trots sanktioner­na har landet nu 19 000, varav cirka 10 000 används för anrikning av uran.

Avtalet är dock inte på långa vägar klart eller garanterat att nå sitt slutmål. Mycket kan hända fram till deadlinen den 30 juni. Djävulen sitter som bekant i detaljerna. Det länderna har kommit överens om är att de vill komma överens. Bevisbörda­n ligger fortsatt på Iran som måste följa avtalet till punkt och pricka. Avtalet är inte perfekt - men de bästa avtalen bygger på att samtliga parter känner att de vunnit lika mycket och förlorat lika lite.

 ?? Bild: EBRAHIM NOROOZI ?? FIRADE. Glada iranier fyllde Teherans gator då överenskom­melsen tillkännag­avs.
Bild: EBRAHIM NOROOZI FIRADE. Glada iranier fyllde Teherans gator då överenskom­melsen tillkännag­avs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden