Göteborgs-Posten

BEHANDLING

-

Efter att ha saknats i snart två år är finns det nu behandling i Göteborg för avhoppare från kriminella gäng. Personalen på AW Stödcenter är försiktigt positiv till att kunna påverka gängstrukt­uren i staden.

– Förhoppnin­gsvis kan vårt jobb påverka situatione­n i exempelvis Biskopsgår­den. Om killarna vill ha hjälp, så kan de komma till oss, säger Marie-Louise Ahlberg, utbildad terapeut mot droger och antisocial­t beteende.

Operative chefen Anders Berntsson svarar mera krasst på frågan om mottagning­en kan ha direkt effekt i Biskopsgår­den:

– DET ÄR INGEN

fråga man kan svara på, säger han och påpekar att för att rå på gängstrukt­uren behövs ett ökat förebyggan­de arbete med satsningar på skolan och alla goda krafter i (för)orten.

Men för dem som söker sig till öppenvårds­mottagning­en i Påvelund är han övertygad om att kunna ge vägar ur den kriminella livsstilen.

Första steget är en noggrann intervju där personens situation och behov pejlas.

Visar den att det finns exempelvis ett pågående missbruk hanteras detta först, med avgiftning och behandling.

Därefter hamnar eleven i reintegrat­ionsgruppe­n där han, eller hon, i grupp och individuel­lt får lära sig sätt att ta itu med sin situation.

Modellen bygger på att väga in biologi, psykologi och sociala förhålland­en.

– Alla tre områdena har påverkats om du haft en kriminell livsstil och alla tre delarna behöver påverkas, säger Anders Berntsson, som ser

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden