Göteborgs-Posten

KE-TROENDE Fakta: De minst religiösa länderna

- ROLAND JOHANSSON

personer. har sjunkit från 73 till 60 procent.

Det bör påpekas att andra mätningar har gett lite annorlunda resultat för USA:s vidkommand­e – en effekt av att undersökni­ngar av det här slaget rymmer många möjliga felkällor. Men en sak verkar stå klar: den yngre generation­en i USA har blivit allt mer sekularise­rad.

– Min känsla är att den generella trenden är ökad sekularise­ring, och också att religionen i många länder blir mer perifer i de flesta människors liv, säger Madeleine Sultán Sjöqvist, universite­tslektor i religionss­ociologi vid Uppsala universite­t.

– Samfunden får färre medlemmar än förr. Det gäller även för muslimerna. HON PÅPEKAR SAMTIDIGT att det finns motsatta tendenser i vissa länder och regioner.

– Religioner är väldigt sega strukturer. Och i tider av snabba samhällsom­vandlingar behöver

Den amerikansk­e sociologen Phil Zuckerman har sammanstäl­lt ett stort antal studier om människors trosuppfat­tningar i världens länder. Länderna med högsta andelen icke-troende är Sverige, Vietnam, Danmark, Norge, Japan, Tjeckien, Finland, Frankrike, Sydkorea och Estland. Det exakta antalet är svårt att slå fast eftersom olika undersökni­ngar ger olika resultat, men generellt har 49-85 procent av de tillfrågad­e i de tio länderna uppgivit att de är icke-troende.

Zuckerman slår också fast att merparten av de mest sekularise­rade länderna känneteckn­as av hög levnadssta­ndard, hög utbildning­snivå och stor individuel­l frihet. De mest religiösa länderna känneteckn­as tvärtom oftast av låg levnadssta­ndard, kvinnofört­ryck och låg frihetsniv­å. människorn­a känna någon form av trygghet, vilket tillfällig­t kan stärka religionen­s betydelse. Det finns också länder där människorn­a känner sig hotade, där man vill att religionen ska ha en större roll, säger hon.

Hon hävdar också att det finns en tendens till att människor som är religiösa har blivit mer politiskt orienterad­e.

– Världen blir mer sekularise­rad, men samtidigt mer religiös, säger hon. SVERIGE TILLHÖR DE mest sekularise­rade länderna. Enligt den statistik som Phil Zuckerman tagit fram är uppemot 85 procent av svenskarna icke-troende. Detta är en av de högsta siffror som har noterats för något land på jorden.

Bara länder som Vietnam, Danmark, Japan och Frankrike spelar i samma division.

 ?? Bilder: TT-BILD ??
Bilder: TT-BILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden