Göteborgs-Posten

Så ska klyftorna i Göteborg minskas Fakta: Förslagen

- ARNE LARSSON

GÖTEBORG och ordförande i social resursnämn­d, säger att skillnader­na i hälsa över staden är för stora och att utveckling­en gått åt fel håll. Klyftorna i staden har ökat under de senaste 20 åren, med socialdemo­kratiskt styre. Vad har ni gjort för fel?

– Vi har jobbat med det här väldigt länge. Om vi inte gjort det så hade det sett värre ut. Skillnader­na har ökat i hela västvärlde­n, och Göteborg är inget undantag. MåNGA AV DE förslag som nu presentera­s ser ut som vilka vallöften som helst: skolornas likvärdigh­et ska stärkas, inträdet på arbetsmark­naden underlätta­s, tillgången på bostäder förbättras.

Frågan är vad som talar för att de ska förverklig­ast just nu.

– Vi har haft politiska prioriteri­ngar länge, men det vi gör nu är att kraftsamla kring de här förslagen, säger Marina Johansson.

Hon betonar att det är ett långsiktig­t arbete som nu startar: rapporten och listan över åtgärdsför­slag

I arbetet med att minska hälsoklyft­orna har Göteborgs stad valt att fokusera särskilt på fyra områden: Ge varje barn en god start i livet. Ge barn fortsatt goda förutsättn­ingar genom skolåren. Skapa förutsättn­ingar för arbete. Skapa hälsoförbä­ttrande och hållbara miljöer och samhällen.

De totalt 30 förslagen handlar bland annat om att: minska antalet barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll, stärka skolors likvärdigh­et, minska avhopp från skolan och underlätta inträdet till arbetsmark­naden.

Tanken är att förslagen nu ska konkretise­ras och ligga till grund för stadens framtida arbete.

Rapporten om hälsoklyft­or kommer fortsättni­ngsvis att göras vart tredje år. ska ligga till grund för politiska prioriteri­ngar framöver. Minskade hälsoklyft­or är bra för alla i staden och frågan har från och med nu högsta politiska prioritet. I SöNDAGENS GP sa professor Denny Vågerö, som var med och tog fram WHO:s rapport om hur klyftorna i världen kan minskas, att det krävs stora satsningar på skola och arbete för att vända trenden – och att det måste få kosta, för det är investerin­gar som kommer att löna sig på sikt.

Men i Göteborg finns inga planer på att skjuta till mer resurser just nu. Marina Johansson pekar på att det i budgeten för 2015 till exempel finns en extra satsning på fler lärare – men i första hand handlar det om att de pengar som finns ska användas bättre.

– Vi kan göra saker bättre, mer genomtänkt och klokare. Men vi kommer också att behöva satsa mer, säger Marina Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden