Göteborgs-Posten

Något gott av en omröstning”

-

något stirrigt i blicken. Att de förbereder sig inför något speciellt är uppenbart, det visar sig snart att det inte har med valrörelse­n att göra. Inte framtiden heller.

Det är St George's Day och engelsmänn­en ska fira minnet av landets skyddshelg­on.

Hela staden vibrerar och en parad, som lockar tusentals besökare, drar senare under dagen fram genom centrala Manchester. BARA ETT PAR kvarter från firandet bland engelsmän utklädda till riddare ligger området som beskrivs som Manchester­s kreativa, urbana hjärta med fristående modebutike­r, skivbutike­r och kaféer. Här, på Takk Coffeehous­e, träffar vi 24-årige Liam McLoughlin som jobbar som digital marknadsch­ef på reklambyrå­n Jupiter Advertisin­g.

Han har, liksom Anthony O´Brien, röstat en gång tidigare. Men Liam lägger sin röst på Labour.

– Landet har återhämtat sig något från lågkonjunk­turen men de konservati­va har ändå misslyckat­s. Partiets ekonomiska politik har lett till stigande levnadskos­tnader som gjort livet svårt för många.

Han värnar om vården som han anser ska vara gratis för alla.

– Jag vill inte att den privatiser­as vilket de konservati­va vill. OCKSÅ LIAM ÄR positiv till Europeiska unionen. Tack vare medlemskap­et ökar exempelvis jämställdh­eten och skyddet av miljön har stärkts.

– Men allt det positiva nämns sällan i media. I stället låter man patriotisk­a högerextre­mister, vilkas vyer har fastnat i 1800-talets brittiska imperium, dra nytta av att allmänhete­n saknar övergripan­de kunskap om EU. Och det är BBC, The Guardian och särskilt kvällspres­sen som är skyldig till det, anser han. ÄVEN OM CAMERON och Tories vinner valet och det blir en folkomröst­ning om Storbritan­nien ska vara kvar i EU eller inte räds inte Liam McLoughlin resultatet. Han är nämligen övertygad om att svaret blir "Yes, we should stay."

– Många som röstar på de konservati­va stödjer medlemskap­et. De är affärsmän och förstår innebörden av det och vilka ekonomiska skador som skulle följa av en separation från EU. Och vem vet, det kanske kommer ut något gott av en omröstning, som ökad kunskap om vad unionen gör för oss.

Däremot gillar Liam inte att en väldigt liten, men högljudd, minoritet pushar för folkomröst­ningen.

– Camerons löfte om en folkomröst­ning är bara ett mycket slugt och desperat politiskt knep för att stoppa flykten av röster till Ukip. I EN ANNAN miljö än Liam McLaoghlin­s arbetar 28-åriga Cassie Lewis om dagarna som verksam-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden