Göteborgs-Posten

Legosoldat­er hyrs in för att slåss i Nigeria

- JAN ARELL

SYDAFRIKA Ett par hundra legosoldat­er från Sydafrika tar sista chansen att tjäna pengar innan de blir för gamla. De reser till Nigeria och slåss mot Boko Haram.

De har slagits i Zimbabwe, Angola och Ekvatorial­guinea. Nu är de i 60-årsåldern och hjälper Nigerias armé att bekämpa terrorröre­lsen Boko Haram.

– Oftast handlar det om pengar. De har inte lyckats så väl och behöver en inkomst, säger Jakkie Cilliers, vd för den sydafrikan­ska tankesmedj­an Institute for Security Studies, till The Guardian.

Cilliers var nyligen med i ett telefonväk­teri i sydafrikan­sk radio dit några legosoldat­er ringde.

– De sa saker som att ”jag har det ganska eländigt” eller ”jag vill hjälpa barnbarnen till en utbildning”, berättar han. SYDAFRIKA HAR I årtionden försett väpnade grupper och privatarmé­er i Afrika med legosoldat­er. De har slagits mot gerillan i Angola, Zimbabwe och Moçambique. De försökte genomföra en statskupp i Ekvatorial­guinea, då Margaret Thatchers son Mark var en av finansiäre­rna. De har också deltagit i de krig som rasat om diamant- och mineraltil­lgångar i Sierra Leone och Kongo.

På senare år har de även tjänstgjor­t i Blackwater (senare kallat Xe, numera Academi) och andra så kallade säkerhetsf­öretag som bistått USA i Afghanista­n och Irak.

De flesta hör till en generation, fostrad i antikommun­ism och apartheid, vars tjänster inte längre behövdes när Berlinmure­n föll och Nelson Mandela blev president.

– De känner sig rotlösa, säger Cillers. CRAUSE STEYL, EN pilot som tidigare varit legosoldat, hävdar att många som tidigare var yrkessolda­ter i Sydafrika är frustrerad­e över vad de påstår är en ”omvänd rasism” i sitt hemland.

Hur många sydafrikan­er som tjänstgör som legoknekta­r i Nigeria är oklart – det hör till naturen i denna ljusskygga bransch.

Men enligt The Guardian finns hundratals vita legosoldat­er i Nigeria som rådgivare eller frontsolda­ter. Några sägs vara från länder i det forna Sovjetunio­nen. Omkring 300 är från Sydafrika.

En av Guardians källor, som inte namnges, ställer frågan om legosoldat­erna är rasister och besvarar den själv:

– Ja. De kommer från apartheidt­iden och ingen har tryckt på delete-knappen. Men det är väldigt proffsiga killar som får jobbet gjort.

Att sydafrikan­er finns i Nigeria bekräftas för The Guardian även av Simon Mann.

– De är mycket effektiva, säger han.

Den nu 62-årige britten Mann är en av de senaste decenniern­as mest kända legosoldat­er med en bakgrund i det brittiska elitförban­det SAS. Han var en av organisatö­rerna av det misslyckad­e kuppförsök­et i Ekvatorial­guinea 2004. 2008 dömdes han där till 34 års fängelse men frigavs av humanitära skäl efter ett år. Han har även suttit tre år i fängelse i Zimbabwe. MANN VAR OCKSÅ en av dem som grundade det ökända legosoldat­sföretaget Executive Outcomes, med som mest 1 500 sydafrikan­ska soldater anställda.

Han berättar för The Guardian att många vita sydafrikan­ska yrkessolda­ter blev av med jobbet i samband med att ANC tog över makten i Sydafrika 1994.

– De blev förbannade och började söka jobb. Vårt företag dränktes av ansökninga­r, det var tre sökande till varje jobb.

Vad legoknekta­rna egentligen gör i Nigeria är inte känt. Men enligt en rad källor har de bidragit till att Boko Haram tvingats på defensiven i delar av nordöstra Nigeria och till att valet i slutet av mars kunde genomföras.

Enligt sydafrikan­sk lag är det sedan 1998 förbjudet att ta tjänst som legosoldat utomlands.

 ?? Bild: TEO NCHASO ?? KÄND LEGOSOLDAT. Den nu 62-årige britten Simon Mann är en av de senaste decenniern­as mest kända legosoldat­er med en bakgrund i det brittiska elitförban­det SAS.
Bild: TEO NCHASO KÄND LEGOSOLDAT. Den nu 62-årige britten Simon Mann är en av de senaste decenniern­as mest kända legosoldat­er med en bakgrund i det brittiska elitförban­det SAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden