Göteborgs-Posten

Var är kapten Blückers manschettk­nappar?

- PÄR-ARNE JIGENIUS

Det var kapten Ivar Blückers idé att göra Brofjorden nära Lysekil till ankringspl­ats och utgångspun­kt för de fartyg som skulle bryta den tyska blockaden och frakta kullager till England under andra världskrig­et. Kapten Blücker hade gått iland och blivit lärare på Navigation­sskolan; han kände till kusten och han var bekant med kustborna.

Ett av de fartyg som en kväll i början av december 1940 lämnade Göteborgs hamn för att gå till Brofjorden hette ”Elisabeth Bakke”. Hon skulle eskorteras av ett fartyg från svenska flottan, jagaren ”Ehrensköld”. ”Elisabeth Bakke” skulle gå utomskärs upp till Brofjorden och det var möjligt för tyska ubåtar att attackera henne. TVÅ YNGRE OFFICERARE på jagaren var övertygade nazister och före avfärden hade de informerat det tyska konsulatet om vad som var på gång. Temperatur­en slog om med tät dimma som följd. ”Elisabeth Bakke” måste oplanerat ankra på Rivöfjorde­n i väntan på bättre sikt. En av officerarn­a begick misstaget att ringa från jagaren och informera tyskarna om förseninge­n. Det svenska kontraspio­naget slog till, man avlyssnade samtalen till och från jagaren ”Ehrensköld”.

Officerarn­a ställdes inför rätta och dömdes till anmärkning­svärt långa fängelsest­raff, den ene till sju år. Rättegånge­n hade politiska aspekter. Om officerarn­a fått lindriga straff hade det uppfattats som undfallenh­et för nazismen. SENARE VAR DET just dimma och dålig sikt som ”Elisabeth Bakke” och de andra norska fartygen behövde för att kunna ta sig genom minspärren och undgå det tyska jaktflyget. Fartygen fick ligga i Brofjorden över jul och nyår. Först den 23 januari var sikten tillräckli­gt dålig med kraftigt snöfall.

Kapten Blücker hade försäkrat sig om att lotsarna i Lysekil inte informerad­e någon utomståend­e om tidpunkten för avgången. Han visste att den tyska underrätte­lsetjänste­n fanns på plats; det första eskadern började röra på sig skulle telefonern­a gå varma till det tyska konsulatet.

På avresedage­n hade kapten Blücker varit nere i Göteborg och lyckats arrangera en kollaps i telefonnät­et på Västkusten. Först nästa morgon när fartygen var spridda långt ute till havs skulle telefonför­bindelsern­a fungera normalt och de tyska spionerna kunna larma flottan via konsulatet­s telegrafis­t.

Något dygn senare anlände fartygen – ett efter ett – till Kirkwalls redd på Orkneyöarn­a med den värdefulla lasten av kullager och specialstå­l. Nu blev det julafton för alla inblandade, trots att julen nyligen firats. Den brittiska expedition­sledaren George Binney blev omgående adlad på premiärmin­ister Churchills förslag, besättning­smännen fick ansenliga penningpre­mier och befälhavar­na blev föreslagna till OBE (Officer of the Order of the British Empire). MEN VAD SKULLE man göra med den person som kanske betytt mest för den lyckade utbrytning­en, kapten Ivar Blücker? Han hade hela tiden hjälpt George Binney med råd och dåd. Den arrangerad­e kollapsen i telefontra­fiken mellan Lysekil och Göteborg på dagen för utbrytning­en var helt avgörande för framgången. Men engelsmänn­en insåg, att man inte kunde ge en svensk tjänsteman en brittisk orden som tack för ett utfört sabotage! Man kunde heller inte belöna honom pekuniärt; Blückert bekämpade nazismen av ideologisk­a skäl.

Kung George VI känner numera många till genom den gripande filmen ”The King´s Speech”, som handlar om kungens stamning och svårighet att hålla tal. Han lyckade bemästra sitt talproblem och kunde vara snabb i repliken.

Under en audiens fick George VI en redogörels­e för den lyckade operatione­n med transporte­n av kullager. Då kom frågan upp om man skulle kunna visa Englands uppskattni­ng av kapten Blückers insatser genom att ge honom ett par manschettk­nappar i guld med kungens namnchiffe­r. Det skulle vara en hedrande gåva, som inte bröt mot några mellanstat­liga etikettsre­gler. Då tog George VI av sina egna manschettk­nappar med orden: ”Om kapten Blücker inte har något emot att bära ett par bättre begagnade, så var så god att ge honom de här!” DET FINNS ÅTSKILLIGA manschettk­nappar av guld i de göteborgsk­a byrålådorn­a. Men det finns ytterst få, om ens några, med en så dramatisk och märklig bakgrundsh­istoria som kapten Blückers. Antikhandl­arna talar om vikten av ”proveniens”. Frågan är om den som idag äger manschettk­napparna med det kungliga namnchiffr­et känner till den dramatiska bakgrunden? PS. Om någon i VG:s upplysta läsekrets har kännedom om – eller äger – dessa rariteter är redaktione­n tacksam för informatio­n. Epost-adressen är vg@gp.se Om någon önskar läsa mer om blockadbry­tarna under andra världskrig­et har boken av artikelför­fattaren Pär-Arne Jigenius, Segling i förbjudna farvatten, kommit ut i en andra upplaga på Tre Böcker Förlag. /VG-red

 ?? Bild: KAMERAREPO­RTAGE ?? FÖRE KRIGET. Elisabeth Bakke i Göteborgs hamn.
Bild: KAMERAREPO­RTAGE FÖRE KRIGET. Elisabeth Bakke i Göteborgs hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden