Göteborgs-Posten

Hellre blågrön än grönblå

Det hade varit bra om regionen lagt lite mer fokus på vård och lite mindre på miljö

- GP 6/5-15

Imåndags presentera­de den grönblå majoritete­n i Västra Götaland sin budget för 2016. Som ofta när MP är inblandat innebar det oproportio­nerligt stort fokus på miljöområd­et. Till exempel ämnar regionen satsa stort på biogas, återvinnin­g av textilier och giftfria väntrum.

En som är nöjd är regionråde­t Birgitta Losman (MP) vilken i en intervju i Sveriges Radio (4/5) menar att det märks att det gröna kommer i första hand.

Att Västra Götalandsr­egionen lägger fokus på miljöarbet­e är i sig naturligtv­is inget problem. Dock är det i dagsläget annat som bör komma i första hand. Framförall­t sjukvården. Visserlige­n gjordes en stor investerin­g redan i höstas där 900 miljoner kronor tillfördes hälso- och sjukvården. Men med tanke på de brister som finns inom alltifrån förlossnin­gsvård till onkologi, geriatrik och psykiatri, var det långt ifrån tillräckli­gt. DE FORTSATTA SATSNINGAR den Grönblå Samverkan ämnar göra på vårdområde­t innebär ytterligar­e 650 miljoner under de närmaste två åren. Bland annat vill man förstärka akutsjukvå­rden och därmed öka såväl tillgängli­ghet som patientsäk­erhet. Enligt regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) kommer patientern­a i och med detta märka att det blir bättre ordning och kortare köer på akuten. Något som opposition­en, i form av regionstyr­elsens vice ordförande Helén Eliasson (S), är skeptisk till. Ett ifrågasätt­ande som mycket väl kan vara befogat.

Även om några hundra miljoner kan se mycket ut på papperet är det i realiteten småslantar när det kommer till att stärka sjukvården i en region av Västra Götalands storlek. ALLT ÄR DOCK inte negativt. Den satsning på psykiatrin som nu görs av de grönblå är både klok och genomtänkt. Självklart vore det bra om mer pengar tillfördes verksamhet­en. Men de 50 miljoner kronor vilka under 2015 i huvudsak skall riktas mot unga kvinnor med psykisk ohälsa, är i alla fall en bra början. Och att regionen under 2016 och 2017 lägger ytterligar­e 75 miljoner kronor per år är utmärkt. Totalt innebär detta att man höjer ramen med 200 miljoner kronor till psykiatrin. DE GRÖNBLÅ VALDE förra året att höja skatten med 35 öre. Ännu återstår en hel del att bevisa för att väljarna inte skall uppleva att dessa pengar försvinner ned i ett svart hål. Men för att det skall ske behövs kanske att de gröna för en gångs skull i ett samarbete backar undan något. Kan vi hoppas på detta inför nästa budget?

 ?? Bild: KENT ENG ?? GRÖNBLÅTT. Birgitta Losman (MP), Johnny Magnusson (M) Kristina Jonäng (C) Monica Selin (KD) Jonas Andersson (FP).
Bild: KENT ENG GRÖNBLÅTT. Birgitta Losman (MP), Johnny Magnusson (M) Kristina Jonäng (C) Monica Selin (KD) Jonas Andersson (FP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden