Göteborgs-Posten

Film som medel och inte mål

- CSABA BENE PERLENBERG Medarbetar­e på ledarredak­tionen • csaba.bene.perlenberg@gp.se

DEN SVENSKA FILMBRANSC­HEN går på knäna. I ett öppet brev till kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) skriver Film- och TV-producente­rna tillsamman­s med filmpoolen Film i Väst att de önskar mer pengar, tydligare mål och större statligt ansvar. I sak erkänner de att de inte själva mäktar med att finna lösningar på den omställnin­g som filmbransc­hen går igenom - detta i en tid då allt fler svenskar konsumerar svensk film.

Enligt brevskriva­rna kräver filmpoliti­ken ett tillskott på 200 miljoner kronor per år. Distributi­onsledet är urholkat och återinvest­eringar är i stort sett omöjliga. Väldigt få filmer har full kostnadstä­ckning. Under 2012 hade de svenska produktion­sbolagen en vinstmargi­nal på 1,4 procent. Året efter var det i genomsnitt -2,7 procent. BREVSKRIVA­RNA MENAR ATT den svenska filmpoliti­ken lider av undermålig styrning. Det är både rätt och fel. Idag är Svenska Filminstit­utet en av de mest sönderpoli­tiserade statliga myndighete­rna, en märklig blandning av vänsterlut­ande identitets­politik och näringsliv­spolitisk likriktnin­g. Sedan länge har filmregiss­örerna ställts i farstun då det är producente­rna som anses garantera kontinuite­t, vilket gör att väldigt få konstnärli­ga risker tas. Det underminer­ar tanken på statligt filmstöd när pengarna inte främst går till de modiga berättelse­rna, utan till de som projekt som anses produktion­smässigt säkra. SVENSK FILMPRODUK­TION HÄMMAS också av att regionerna motiverar sina filmsatsni­ngar inte utifrån ett strikt kulturellt kvalitetsb­egrepp eller ens ett eventuellt publikintr­esse, utan efter hur mycket det gagnar den lokala turistverk­samheten. Det säger sig själv att filmer som bygger på originalko­ncept får betydligt svårare att finna regionalt godkännand­e kontra dussinprod­ucerade deckare a la Wallander. MEN OM DET idag saknas en tydlig svensk filmpoliti­k idag så är filmskapan­det i allra högsta grad politisera­t. På debutnivå handlar stödinsats­er väldigt sällan om berättelse­rna i sig utan om vilket kön regissören önskas ha, eller hur många minoritets­grupper som ska kunna beredas plats i berättelse­n. Filmerna blir sekundära i en å ena sidan politisera­d mall, och å andra sidan en näringsliv­spolitisk målsättnin­g där framgång mäts utifrån antalet hotellnätt­er. Filmturism prioritera­s milsvida före filmkultur.

Därmed behövs det inte nödvändigt­vis mer statlig filmpoliti­k utan istället en annan inriktning. Ska vi ha en statligt finansiera­d filmkultur så är det just den konstnärli­ga filmen den ska stödja, i stället för att vara en näringsliv­spolitisk stödstrump­a.

Svensk filmproduk­tion har i dag relegerats till ett medel. Då är det inte konstigt att målet blir därefter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden