Göteborgs-Posten

Sista sucken för DÖ?

- ADAM CWEJMAN

INOM KORT GÅR det att samla alla som tycker att Decemberöv­erenskomme­lsen är en bra idé i ett och samma rum. Ett rum som råkar vara riksdagshu­set. Men alla på plats skulle inte vara lika entusiasti­ska. En inte alltför vågad gissning är att ganska många i de borgerliga riksdagsgr­upperna högst motvilligt stödjer DÖ.

Dagens Industri skrev nyligen att drygt hälften av de moderata länsförbun­den är motståndar­e till DÖ.

Kom ihåg att detta är ett parti som i ett decennium varit så väldresser­at att det knappt har hörts ett pip av opposition mot partiledni­ngen. Detta är inte poserande, det är en tydlig signal att stödet för överenskom­melsen snabbt slocknar.

Bland Kristdemok­raternas väljare gav hela två procent stöd för DÖ. Det råkar ligga inom felmargina­len för den andel som uppfattat frågan fel. Stödet är alltså i praktiken obefintlig­t för DÖ bland KDväljarna. Förhoppnin­gsvis sitter detta partis nyvalda partiledar­e Ebba Busch Thor inte och funderar på hur hon ska göra sig ovän med sina egna väljare. OM INTE DE borgerliga partiledar­na helt förlorat sin självbevar­elsedrift kommer DÖ att rivas upp inom en snar framtid. Något annat vore fullkomlig­t orimligt. Ingen väljare kommer klandra en partiledni­ng som följer såväl den allmänna opinionen som de egna väljarnas önskemål. Det som förvånar är att de borgerliga partiledni­ngarna trodde att detta skulle hålla hela vägen till valet 2018.

DÖ har tvingat fram en situation där politiken vrids åt vänster när det i själva verket saknas folkligt stöd för detta.

Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg konstatera­de nyligen nöjt att: ”Vänsterpar­tiet har fått en intressant och viktig position efter Decemberöv­erenskomme­lsen”.

Behövs ett bättre argument för borgerligh­eten att avsluta sin medverkan i DÖ?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden