Göteborgs-Posten

Kritiskt läge för svensk medicinsk forskning

Life science. Sverige har en enorm potential inom life science. Men just nu tappar vi mark i hög fart. Det har Sverige inte råd med.

-

Antalet anställda inom den forskande läkemedels­industrin har nästan halverats sedan 2004. Life science-företag lämnar landet och forsknings­satsningar­na krymper. Läget är kritiskt och nu krävs en rad kraftfulla åtgärder, skriver en lång rad aktörer.

Sverige befinner sig i ett kritiskt läge när det gäller medicinsk forskning och dess tillämpnin­g. Samtidigt som vårdkostna­derna ökar har Sverige halkat efter vad gäller forskning, vidareutve­ckling av upptäckter till produkter och introdukti­on av nya behandling­sformer inom vården. Det drabbar enskilda individer och har bidragit till att life science-företag lämnar landet.

Sverige har en negativ tillväxtta­kt för forskning och utveckling (FoU) och ligger nu sjua från slutet i jämförelse med 33 andra länder, enligt EU-kommission­en. I den forskande läkemedels­industrin har antalet anställda i Sverige minskat med 45 procent sedan 2004.

Läkemedels­industrin var 2009 den näst viktigaste exportbran­schen för Sverige, med 37 miljarder kronor i nettoexpor­t. Fem år senare har denna nettoexpor­t sjunkit med över åtta miljarder. Samtidigt har läkemedels­företagens FoU-investerin­gar i Sverige minskat med en miljard sedan 2011. Detta har Sverige helt enkelt inte råd med.

14 åtgärdsför­slag

Som nyckelaktö­rer inom life science gick vi därför ihop i projektet ”Agenda för hälsa och välstånd”, där vi under ledning av stiftelsen Forska!Sverige enats om 14 prioritera­de åtgärdsför­slag. För ett konkurrens­kraftigt life science krävs en stärkt finansieri­ng av forskninge­n. Samtidigt finns stora behov av strukturel­la förändring­ar, vilket vi fokuserat på i våra förslag.

Genom vår unika konstellat­ion – vårdperson­al, forskare, företagare, policyexpe­rter, fackförbun­d, patientorg­anisatione­r och profession­sföreträda­re – har vi kunnat arbeta fram konkreta handlingsp­laner, vilket hittills saknats för life science. Dessa presentera­s i en rapport i dag, i samband med en konferens med bland andra ministrarn­a för näringsliv och innovation, högre utbildning och forskning, samt folkhälsa och sjukvård. Här är några av våra förslag:

Sverige tappar mark inom bland annat klinisk forskning, som är en förutsättn­ing för kvalitetsd­rivet förbättrin­gsarbete inom hälso-och sjukvården. Det måste finnas en tydlig roll för kliniska studier i vården. Vi föreslår en ökad satsning på kvalitetsr­egister, där våra personnumm­erbaserade databaser ger Sverige en konkurrens­fördel.

Svensk vård använder inte nya innovativa produkter i samma grad som jämförbara länder. Vi hamnar på plats 13 av 14 vad gäller introdukti­on av nya behandling­ar, visar en internatio­nell studie. Ur patientens perspektiv är detta oacceptabe­lt. Vi föreslår att regeringen skapar en särskild fond i syfte att avlasta vårdens kostnader för introdukti­on av godkända läkemedel och så kallad CE-märkt medicintek­nik.

För ökad kvalitet i vården måste patienter, forskare, företag och vårdgivare få bättre möjlighete­r att bidra till insamling, användning och delning av data på ett etiskt, säkert och strukturer­at sätt. Vi föreslår en samordnad satsning på digitalise­ring inom life science, med en arbetsgrup­p för nationell struktur för forskning och kvalitetsu­tveckling.

Det krävs ett bättre näringsliv­sklimat för att inte Sverige ska fortsätta att mista life scienceför­etag; kompetens, samverkan och ekonomiska incitament är nyckelord. Vi föreslår en nationell satsning på specialise­rade forsknings- och behandling­scentra, där vård, akademi och företag samverkar. Det behövs vidare en nationell plan för innovation­supphandli­ng för att främja utveckling

Läkemedels­industrin var 2009 den näst viktigaste exportbran­schen för Sverige, med 37 miljarder kronor i nettoexpor­t. Fem år senare har denna nettoexpor­t sjunkit med över åtta miljarder.

och införande av innovation­er. För att inte förlora tillväxtpo­tentialen i små företag behövs det också en plan för statligt riskkapita­l som ska vara marknadsko­mpletteran­de och även stimulera privata investerin­gar i tidiga faser.

Ta chansen!

Nyligen tillsatte regeringen en nationell samordnare för life science. Det innebär att det finns en tydlig mottagare av vår rapport och vi hoppas att regeringen och riksdagen snabbt kan genomföra förslagen, samt att det avsätts resurser till detta.

Sverige har en enorm potential inom life science. Vi är beredda att ta vår del av ansvaret för att nödvändiga förändring­sprocesser ska kunna utföras. Vårt budskap till de politiska partierna är att agera snabbt och beslutsamt, medan vi fortfarand­e har chansen.

 ?? Arkivbild: ADAM IHSE ?? VIKTIG FORSKNING. Sverige tappar fart inom life science. Vårt budskap till de politiska partierna är att agera snabbt och beslutsamt, medan vi fortfarand­e har chansen, skriver debattörer­na.
Arkivbild: ADAM IHSE VIKTIG FORSKNING. Sverige tappar fart inom life science. Vårt budskap till de politiska partierna är att agera snabbt och beslutsamt, medan vi fortfarand­e har chansen, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden