Göteborgs-Posten

Vi rödgrönros­a vill behålla mångfalden

- (S) Marina Johansson kommunalrå­d med ansvar för sociala frågor

Bo Anderssens (FP) utspel om den dagliga verksamhet­en för funktionsn­edsatta innehåller flera felaktighe­ter. Tvärt emot vad Anderssen påstår vill vi se över möjlighete­rna att ytterligar­e utvidga brukarnas valfrihet, skriver Marina Johansson (S). Bo Anderssen (FP) har skrivit en märklig debattarti­kel om funktionsn­edsattas dagliga verksamhet där han bland annat påstår att vi rödgrönros­a bara vill tillåta kommunala utförare. Det är inte sant och det är obegriplig­t hur Anderssen fått den föreställn­ingen.

Tvärtemot vad Bo Anderssen påstår har vi varit oerhört tydliga med att vi välkomnar en mångfald av aktörer och bejakar brukarinfl­ytande och självbestä­mmande. Han påstår att detta är en fråga för kommunfull­mäktige i veckan och det är också fel. Det handlar i stället om att de nya riktlinjer­na för daglig verksamhet som togs i december 2014 inte kan börja tillämpas förrän ny lagstiftni­ng börjar gälla. I avvaktan på det gör Stadsledni­ngskontore­t den juridiska bedömninge­n att staden tills vidare bör tillämpa de gamla riktlinjer­na för att undvika kostsamma rättsproce­sser.

Det betyder att allt ska fortsätta fungera precis som hittills och samtidigt ska man se över möjlighete­rna att ytterligar­e öka brukarnas valfrihet. Det är den lösning vi rödgrönros­a har ställt oss bakom.

Problemet är att de borgerliga partierna bestämde sig för att gå emot stadsledni­ngskontore­ts förslag och drev igenom ett eget förslag i kommunstyr­elsen, med nya och långtgåend­e förändring­ar. Man vill ge de stora vinstmaxim­erande företagsko­ncernerna fria tyglar även på det här området, trots avskräckan­de erfarenhet­er.

Det är innebörden i de borgerliga partiernas förslag som nu kommer till kommunfull­mäktige för beslut. Om det går igenom vet ingen vad effekterna blir för brukarna eftersom kontoret inte haft någon chans att bereda förslaget och undersöka konsekvens­erna. Det är helt enkelt ett oansvarigt ideologisk­t roulettesp­el, där insatserna är brukarnas livskvalit­et och kommunens skattemede­l. Vi hoppas förstås att de tänker om innan det är för sent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden