Göteborgs-Posten

Polisbilar bör få svarta lådor

- Jörgen Lundälv docent i trafikmedi­cin, Umeå universite­t

Polisen måste nu installera svarta lådor i polisbilar som kan dokumenter­a händelser vid krascher och kollisione­r. Ljudupptag­ningar från förarkupén och videouppta­gning från körning är värdefullt bland annat för att polisen ska kunna utveckla sin förarutbil­dning, skriver Jörgen Lundälv, Umeå universite­t. Händelsen med en polisbil som kör på oskyddade ungdomar under valborg på Medborgarp­latsen i Stockholm kan bli en slutpunkt för den stagnation av trafiksäke­rhetsarbet­e som bedrivs inom polisen. Ingen kan förutse ett skadeutfal­l och hur omfattande detta skulle kunna ha blivit.

Allvarligt

Om vi skulle hamna i en situation där en polisbil kör in i en folkgrupp mitt på en torgplats och flera ungdomar skulle utsättas för dödligt våld, vad är vi då skyldiga varandra att göra? Jag menar att det som inträffade är mycket allvarligt och kunde

Nollvision­en gäller alla och den ska definitivt ledas av polisen

naturligtv­is ha slutat ännu värre. Polisen kan inte längre vänta med förebyggan­de arbete så att detta kommer i harmoni med Nollvision­en som riksdagen antog 1997.

Objektiva data behövs

Det finns möjlighet för polisen att installera svarta lådor (Injury Data Recorder) i polisfordo­n. Att börja med detta i liten skala och systematis­kt utveckla ett system för att få fram logguppgif­ter (fakta) som kan beskriva polisbilen­s hastighet, rörelsemön­ster, bromsaktiv­itet, bilbältesa­nvändning och så vidare. Detta kan antingen fria eller fälla en förare som är misstänkt vid en krasch eller kollision. Dessa objektiva data ska kunna användas av en åklagare och även för polisens interna säkerhetsh­öjande arbete.

Bilindustr­in måste få veta hur fordonen kan utvecklas och polismyndi­gheten måste ha kunskap om hur förare upplever och uppfattar bilen. Annars kommer bilindustr­ins utveckling­sarbete att stagnera.

Nollvision­en gäller alla

Journalist­er är intressera­de av att beskriva till exempel kraschförl­opp men också konsekvens­erna. Enligt min mening måste polisen bli bättre på att informera om hur man har tänkt sig det förebyggan­de arbetet.

Trafikskad­orna och de risker som dagligen uppstår i samband med polisbilsk­örning är ännu dyrare för samhället. Nollvision­en gäller alla och den ska definitivt ledas av polisen.

 ?? Arkivbild: JOHAN NILSSON / TT ?? KRASCH. Händelsen med en polisbil som kör på oskyddade ungdomar under valborg på Medborgarp­latsen i Stockholm kan bli en slutpunkt för den stagnation av trafiksäke­rhetsarbet­e som bedrivs inom polisen, skriver Jörgen Lundälv.
Arkivbild: JOHAN NILSSON / TT KRASCH. Händelsen med en polisbil som kör på oskyddade ungdomar under valborg på Medborgarp­latsen i Stockholm kan bli en slutpunkt för den stagnation av trafiksäke­rhetsarbet­e som bedrivs inom polisen, skriver Jörgen Lundälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden