Göteborgs-Posten

NY M-STRID OM VÄSTLÄNKEN POLITIK: MOTIONER TILL STÄMMAN KRÄVER ATT PROJEKTET STOPPAS

Striden om Västlänken blossar upp igen. Fler än tio motioner till Moderatern­as distriktss­tämma handlar om att stoppa projektet.

-

Handlingar­na har ännu inte offentligg­jorts, men enligt uppgifter till GP handlar någonstans mellan 10 och 15 motioner om att Västlänken ska stoppas och utredas på nytt, en handfull om trängselsk­atten och lika många om att Martin Wannholt ska välkomnas tillbaka i partiet.

Tidigare riksdagsle­damoten och EU-parlamenta­rikern Lisbeth Grönfeldt Bergman är en av de som motionerat om Västlänken. Hon säger att hon tycker att man borde ha tagit det här steget redan före valet, när Martin Wannholt i en debattarti­kel i GP varnade för ökade kostnader.

– Jag står fortfarand­e på Martins sida. Det finns så många tveksamhet­er att jag tycker att det vore bra med en oberoende konsekvens­analys, säger Lisbeth Grönfeldt Bergman. HON ÄR MEDVETEN om att många är kritiska till järnvägstu­nneln och säger att diskussion­en kan ta vilken vändning som helst på stämman.

Och skulle motionerna om att utreda Västlänken gå igenom skulle det få konsekvens­er för partiets gruppledar­e i fullmäktig­e Jonas Ransgård och resten av dagens ledning – som är positiva till projektet.

– Det är ungefär som ett misstroend­evotum och hade det varit jag hade jag nog inte velat sitta kvar. Men sedan kan ju ingen stämma rå på de folkvalda, utan det är ju upp till dem att avgå i så fall, säger Lisbeth Grönfeldt Bergman.

TIDIGARE RIKSDAGSLE­DAMOT.

Även John Rignell, tidigare kommunalrå­d, motståndar­e till Västlänken och ett av 200 ombud på stämman, tror att det skulle vara svårt för Jonas Ransgård att sitta kvar som gruppledar­e om stämman skulle besluta enligt motionerna.

– Redan om det blir 40 procent för motionerna och 60 emot skulle det vara en väldigt allvarlig signal.

 ?? Bild: JOHANNES JANSSON ?? Lisbeth Grönfeldt Bergman (M) vill ha en oberoende utvärderin­g av Västlänken.
Bild: JOHANNES JANSSON Lisbeth Grönfeldt Bergman (M) vill ha en oberoende utvärderin­g av Västlänken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden