Göteborgs-Posten

Fakta: M-förbundet

- ARNE LARSSON

Moderatern­a har 26 länsförbun­d. Förbundet i Göteborg leds i dag av riksdagsle­damoten Cecilia Magnusson.

Stämman beslutar om politisk inriktning för Moderatern­a lokalt, men kommunfull­mäktigegru­ppen har det avgörande inflytande­t över vilken politik M driver i Göteborg.

På förbundsst­ämman 2013 fanns motioner om att säga ja till en folkomröst­ning om trängselsk­att, ett förslag som förbundsst­yrelsen sa nej till. Efter en intensiv debatt fick styrelsen vika ner sig och även Jonas Ransgård och fullmäktig­egruppen sa motvilligt ja till den folkomröst­ning som genomförde­s vid valet i höstas. Utan M-rösterna hade den inte blivit av.

Vid stämman 2013 fanns också motioner om utredning av alternativ till Västlänken. De röstades ned.

Årets stämma hålls den 30 maj. Moderatern­a är ett splittrat och oenigt parti. Det är en svår situation, svårare än när det gällde trängselsk­atten, säger han. JOHN RIGNELL TROR att även Johnny Magnusson, regionstyr­elsens ordförande, skulle sitta löst om en stor del av moderatern­a i Göteborg skulle vilja utreda Västlänken på nytt.

– De har bundits sig så hårt. Det blir väldigt besvärligt.

I mitten av maj kommer SCB:s tunga halvårsrap­port om väljarsymp­atier. I november, när den senaste publicerad­es, gick M ner i Göteborg, tvärtemot trenden i Sverige som helhet.

– Visar även den som kommer väldigt dåliga siffror för Moderatern­a i Göteborg kan det också elda på debatten, tror John Rignell. BENGT-ÅKE HARRYSSON ÄR ett annat av ombuden som deltar på stämman. Han betecknar Västlänken som en ödesfråga för partiet, en fråga man måste lösa för att komma vidare. Han tror att beslutet på stämman mycket väl kan bli att stoppa projektet tills vidare.

– Det är ovisst, men jag hoppas att medlemmar som är tveksamma ser att detta är en fråga som splittrar partiet, som gör vänner till ovänner. Enda sättet att ena partiet är att ta en paus och utreda andra alternativ, säger han. Vad skulle det innebära för den nuvarande ledningen?

– En ordentlig knäpp på näsan. En tillrättav­isning och ett besked att de inte har medlemmarn­a med sig i frågan.

Riksdagsle­damoten Cecilia Magnusson kommer, enligt uppgifter till GP, inte att kandidera för omval till förbundsor­dförande. Vem som blir vald till denna post kan spela stor roll för inriktning­en i förbundet. Det mesta pekar nu på att kommunalrå­det Maria Rydén kommer att föreslås till ordförande av valberedni­ngen. Flera anser att hon kan vara en bra kompromiss­kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden