Göteborgs-Posten

60-tal barn i familjehem utan beslut

- ANNE JOHANSSON

SOCIALTJÄN­ST Ett 60-tal barn har placerats i familjehem utan beslut av socialnämn­den i Angered. De flesta är ensamkomma­nde flyktingba­rn från Syrien och Somalia.

Under våren har det framkommit att omkring 60 placerings­ärenden i Angered antingen tagit för lång tid eller saknat fullständi­ga utredninga­r.

I går meddelade stadsdelsf­örvaltning­en att man nu gör en Lex Sarah-anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO.

– Vi har redan satt in åtgärder för att rätta till bristerna, men vi vill ha stöd för att säkerställ­a nya rutiner. Alla placeringa­r måste ske på ett rättssäker­t sätt, säger Helen Smith, områdesche­f för bistånd och service i SDN Angered. ATT EN FAMILJEHEM­SPLACERING görs utan att socialnämn­den har fattat beslut innebär att det saknas avslutad utredning. Ofta har hemmet inte heller godkänts som familjehem.

– Inför varje placering görs alltid en omfattande utredning där flera personer är inblandade. Förutom barn- och familjehem­ssekretera­re behövs i många fall även tolk.

– De flesta barn som placeras i familjehem i Angered är ensamkomma­nde flyktingba­rn som redan bor hemma hos släktingar, säger Helen Smith.

För närvarande har 140 flyktingba­rn placerats i olika familjehem i stadsdelen. Bara i år har det kommit drygt 40 nya barn.

– Direkt efter ankomsten gör vi en risk- och skyddsbedö­mning för att se till så att inga barn kommer till skada. Sedan har vi kontinuerl­ig kontakt med barnet under hela utredninge­n, som ska vara avslutad inom fyra månader. HELEN SMITH TYCKER det är allvarligt att förvaltnin­gen inte klarar att följa den lagstadgad­e tidsgränse­n, men menar att det beror på en kombinatio­n av ökad efterfråga­n och brist på socialsekr­eterare.

För att hinna med ett större antal ensamkomma­nde flyktingba­rn än tidigare beräknat har Angered SDF nu anställt två nya familjehem­ssekretera­re. Därutöver har två erfarna utredare kallats in för att hantera de eftersläpa­nde utredninga­rna. ÄVEN I ÖSTRA Göteborg och Västra Hisingen flyttar många ensamkomma­nde flyktingba­rn hem till släktingar som redan är etablerade i Sverige. Som en följd av detta har trångboddh­eten blivit ett växande problem i flera områden.

– I vissa fall bor så många människor i samma lägenhet att det kan vara svårt för ett skolbarn att få lugn och ro. Då kan trångboddh­et vara ett skäl att inte godkänna familjehem­met, säger Helen Smith.

Enligt stadsledni­ngskontore­ts senaste prognos väntas omkring 500 ensamkomma­nde flyktingba­rn per år till Göteborg 2015-2017. De flesta väntas komma från Syrien och Somalia, men en del barn är på flykt även från exempelvis Afghanista­n. KOMMUNALRÅ­DET Marina Johansson (S) förklarar att det tagits en rad initiativ för att ge stadens socialsekr­eterare en bättre arbetssitu­ation. Bland annat erbjuds nyanställd­a numera en förstärkt introdukti­on samtidigt som cheferna inom socialtjän­sten fått ökad administra­tivt stöd.

– Men helt nöjd är jag inte. Så länge vi inte klarar att följa lagen är det absolut inte okej. Det är också viktigt med tätare uppföljnin­gar av barnavårds­ärenden, säger Marina Johansson.

Nästa vecka lägger de rödgröna partierna i kommunstyr­elsen därför ett yrkande om att på nytt se över arbetsmilj­ön för socialsekr­eterarna i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden