Göteborgs-Posten

Moderatern­a pressas hårt av de egna

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

POLITIK Fler och fler väljare säger att de vill se ett samarbete med SD. Men det kommer inte att hända. Inte under den här mandatperi­oden. i slutet av maj finns motioner om att skrota DÖ.

Men Alliansens ledning står fast bakom uppgörelse­n. Det deklarerad­es tydligt i ett pressmedde­lande inför vårändring­sbudgeten. Och i går gjorde Tomas Tobé, partisekre­terare i M, klart att de inte är intressera­de av ett samarbete med SD. Det hade varit en oerhört dramatisk omsvängnin­g om något av allianspar­tierna skulle ha inlett den typen av samtal. Det hade också varit ett vågspel med opinionen. Sverige är ett land där en stor andel människor vill ha en generös flyktingpo­litik och där en majoritet är oroad över en ökad främlingsf­ientlighet. Kort sagt är migration en fråga som polarisera­r debatten. Att i det läget närma sig SD är inte vilket politiskt steg som helst och skulle i det här läget antagligen enbart vara en fördel för SD. M ÄR DET parti som pressas hårdast i frågan och också det parti på allianssid­an som fortfarand­e inte har presentera­t någon politik efter valet. Visst tar det tid för en ny ledning att komma på plats och för ett parti att mejsla fram en ny inriktning, men nu måste det hända något. Tiden, och väljarna, rinner iväg för M-ledningen. De måste komma ut ur sina arbetsgrup­per och ha något riktigt vasst med sig annars blir uppförsbac­ken brant inför nästa val.

SD-ledningen försöker tvätta bort partiets högerextre­mstämpel, utrensning­arna av medlemmar är ett led i det. Ju längre tiden går desto färre kommer att förknippa SD med Vit makt, BSS, bomberjack­or och rakade skallar. Men det vore en stor överraskni­ng om något samarbete med SD skulle ske under den här mandatperi­oden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden