Göteborgs-Posten

Storsatsni­ng på lokala sjukhus

- LASSE ANDRÉE

VÄSTSVERIG­E Sjukhusen i Kungälv och Alingsås ska byggas ut för sammanlagt en och en halv miljard. Samtidigt startar en planering för två nya närsjukhus i kranskommu­nerna.

Det var för några veckor sedan som den nya grönblå regionledn­ingen flaggade för en utbyggnad av fler specialist­centra inom Göteborgsr­egionen och att lasaretten i Alingsås och Kungälv skall byggas ut med nya specialite­ter. Främst är det Kungälv som ska få en utökad akutsjukvå­rd.

Efter budgetpres­entationen tidigare i veckan ökar nu investerin­gsvolymern­a. KUNGÄLVS SJUKHUS ska till och med 2019 växa med en hel huskropp med vårdavdeln­ingar, vilket i sin tur kommer att ge akutsjukvå­rden större plats. Kostnad: en miljard kronor. Och till och med 2021 ska sjukhuset i Alingsås byggas ut för att öka kapacitete­n inom operation, mottagning och vård för en halv miljard.

– Kungälvs sjukhus ska genomgå en rejäl nysatsning vilket är oerhört viktigt. Dels behöver sjukhuset byggas ut men det finns också en befolkning­sökning i södra Bohuslän som vi måste möta med bättre vård. Vi ser också att allt fler Orustbor vänder sig till Kungälv istället för till Uddevalla sjukhus, säger regionråde­t Kristina Jonäng (C).

Benny Strandberg ( KD) är ordförande för Kungälvs sjukhus. Han säger att det ännu inte är klart vilka nya specialite­ter som skall in i sjukhuset, men han välkomnar i högsta grad de satsningar som regionen vill göra.

– Vår status som akutsjukhu­s slås långsiktig­t fast då vi också skall ta hand om fler patienter från Hisingen. Sedan är det riktigt att vi har en ökad ström av patienter från Orust som söker sig till Kungälv.

MILJARDSAT­SNING.

Benny Strandberg säger att man måste både gasa och bromsa vid sjukhuset, eftersom Kungälv också dras med underskott i dag

– Utbyggnade­n innebär en satsning för framtiden, säger han. DESSUTOM HAR tjänstemän­nen på regionkans­liet fått i uppdrag av politikern­a att utreda möjlighete­rna för ytterligar­e ett par närsjukhus, likt det nuvarande i Angered, med placering i Göteborgs kranskommu­ner.

– Även om det ligger några år framåt i tiden kommer vi att fullfölja den här satsningen. Vad vi kan se i dag kan det bli ett par ytterligar­e specialist­centra där ett sannolikt hamnar i Munkebäck-Partille och ett i Härryda-Mölndal. Tillsamman­s med satsningar­na på Alingsås och Kungälv med nya specialite­ter betyder det att vi kan ge en betydligt bättre vårdservic­e i kranskommu­nerna kring Göteborg, säger regionråde­t Jonas Andersson (FP).

Han betonar att placeringa­rna inte är spikade utan att närsjukhus­en ännu är på tankestadi­et.

– Vi måste börja sondera läget hos kommunerna eftersom planerings­tiden för sådana här projekt är så lång, säger Jonas Andersson.

 ?? Bild: CARIN JACOBSSON ?? En helt ny huskropp ska byggas vid Kungälvs sjukhus för att skapa fler vårdavdeln­ingar. Som följd av det kommer akutsjukvå­rden att få utökade utrymmen.
Bild: CARIN JACOBSSON En helt ny huskropp ska byggas vid Kungälvs sjukhus för att skapa fler vårdavdeln­ingar. Som följd av det kommer akutsjukvå­rden att få utökade utrymmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden