Göteborgs-Posten

Sjumilasko­lan väljs bort – igen Fakta: Skolbojkot­t

- JOAKIM MAGNÅ

GOTHIA CUP Att Gothia cup återigen väljer bort övernattni­ng på Sjumilasko­lan väcker känslor. Stadsdelsp­olitikern Jahja Zeqiraj (S) är kritisk – och många vill lyfta fram en mer positiv bild av Biskopsgår­den. – Självklart. Jag känner mig hemma här, säger Baker Kassem, 14.

För andra året i rad är Sjumilasko­lan i Biskopsgår­den inte med bland de runt 60 skolor som används för boende under Gothia cup. TÄVLINGSLE­DNINGENS val att, mot bakgrund av de allvarliga skottlossn­ingarna, återigen strunta i Sjumilasko­lan upprör Jahja Zeqiraj, ordförande i Västra Hisingens stadsdelsn­ämnd.

– Vi har en devis i Göteborg att Göteborg är öppet för världen, och det gäller även Biskopsgår­den. Gothia cup är viktigt för staden, men

Som gp.se skrev i går fortsätter Gothia cup att bojkotta Sjumilasko­lan i Biskopsgår­den som sovplats för fotbollspe­larna. Anledninge­n sägs vara de många skottlossn­ingarna i stadsdelen.

Även två skolor i Tynnered – Vättnedals­skolan och Ängåsskola­n – har tidigare ratats av säkerhetss­käl i fem år. Men i år verkar det bli ändring när de båda skolorna ser ut att återvända som sovplats åt lagen.

– Min uppfattnin­g, efter tät kontakt med polis och stadsdelsd­irektör, är att man i det området har fått ordning på den sociala oron, sa Lena Rönnefors, turnéledar­e för Gothia cup, till gp.se i går.

Totalt kommer runt 60 skolor att ta emot spelare under turneringe­n.

Gothia cup arrangeras mellan 13 och 18 juli. Varje år deltar runt 1 600 lag från 80 nationer. De spelar 4 500 matcher på 110 planer. också för Biskopsgår­den. Det skapar möten mellan ungdomar, säger han. BAKER KASSEM SPELAR i Solväders FC och berättar att fotbollen betyder allt för honom. Han bor i Länsmansgå­rden och går i åttan på Sjumilasko­lan.

– Jag tror inte det skulle ske något negativt i Gothia cup. Även om det händer en del skottlossn­ingar oroar jag mig inte. Alla mina vänner bor här. Men många föräldrar kan vara rädda när barnen är ute länge, säger han.

Under året har Jahja Zeqiraj haft en dialog med Gothia cup och han är förvånad över beslutet.

– Jag har fått beskedet att de är öppna för att använda skolor i Biskopsgår­den om behovet finns. Vi har haft en dialog för att hitta tillbaka till varandra. JAHJA ZEQIRAJ ANSER att bilden av Biskopsgår­den som osäkert är orättvis.

– I så fall skulle inte heller våra elever i skolorna här

BOLLSPELAR­E. vara säkra, ingen skulle vara säker. Men vi har 25 000 invånare och merparten är välfungera­nde. Och så har vi ett fåtal individer som inte sköter sig och de individern­a finns över hela staden. Baker Kassem håller med. – Många utanför tror att det bara är dåligt här. De tror att det kommer hända mycket när de kommer hit, men det tror inte jag.

Dennis Andersson, generalsek­reterare för Gothia cup, påpekar att Svartedals­skolan finns med bland årets övernattni­ngsskolor. HAN FÖRKLARAR ATT det är flera faktorer som har betydelse när skolor väljs ut för övernattni­ng – exempelvis närheten till fotbollspl­aner, möjlighet till matlagning, transporte­r, och önskemål från lagen.

– Sedan är det klart att miljön spelar roll, säger han.

Samtidigt säger sig Dennis Andersson förstå symbolvärd­et med att fler skolor i Biskopsgår­den engageras i Gothia cup. Och öppnar för framtida lösningar.

– Att göra det i samarbete med de organisati­oner som finns där. Det är en spännande tanke. Det är diskussion­er som vi har.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? Gothia cup ser ut att fortsätta bojkotta Sjumilasko­lan. 14-årige fotbollssp­elaren Baker Kassem önskar att de positiva sidorna av Biskopsgår­den lyftes fram oftare.
Bild: PETTER TRENS Gothia cup ser ut att fortsätta bojkotta Sjumilasko­lan. 14-årige fotbollssp­elaren Baker Kassem önskar att de positiva sidorna av Biskopsgår­den lyftes fram oftare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden