Göteborgs-Posten

Därför inträffade spårvagnsk­rocken

- ULF NYSTRÖM

SPÅRVAGNSO­LYCKA Kollisione­n mellan en spårvagn och en buss i Gamlestan 13 mars orsakades av den mänskliga faktorn. Det fanns inga tekniska fel på spårvagnen.

– Föraren gjorde ett misstag, säger Maria Andersson, utrednings­ledare på Göteborgs Spårvägar. Varför vet varken han eller vi.

Det var på eftermidda­gen fredag 13 mars som en spårvagn på linje 11 mot Bergsjön körde in i en framförvar­ande buss på linje 58 vid hållplatse­n Artillerig­atan i Gamlestan.

16 personer skadades, tre av dem allvarligt. Alla kunde dock lämna sjukhusen inom någon vecka.

Analys av spårvagnen­s registreri­ngsutrustn­ing visar att vagnen kört in i bussen i 32 kilometer i timman utan någon föregående inbromsnin­g. DEN TEKNISKA undersökni­ngen av spårvagnen har inte visat på några fel eller brister, bromssyste­men fungerade utan anmärkning.

– Föraren kan inte förklara vad som hände, säger Andersson. Han har drabbats

OLYCKAN. av någon form av blackout.

Föraren har genomgått flera läkarunder­sökningar och de medicinska utredninga­rna kommer att fortsätta.

Han har varit spårvagnsf­örare på Göteborgs Spårvägar sedan hösten 2012 och har de bästa vitsord från arbetsleda­rna.

– De säger att han var den siste de trodde skulle råka ut för något sådant här, säger Andersson. Han har skött jobbet exemplaris­kt.

Spårvagnsf­öraren undkom kollisione­n utan fysiska skador men är sjukskrive­n sedan olyckan. Det är oklart om han kommer att återgå i tjänst som spårvagnsf­örare,

– Det är inte jag som avgör det, säger Maria Andersson. Jag lämnar min utredning inom ett par veckor och konstatera­r att olyckan berodde på att föraren av oklar anledning inte bromsade spårvagnen. MINST TVÅ TIDIGARE upphinnand­eolyckorna med spårvagnar, i Olskroken 1990 och vid Beväringsg­atan 2011, orsakades av att spårvagnsf­örarna drabbats av någon form av blackout.

Förundersö­kningen mot föraren av den påkörande vagnen vid Beväringsg­atan om vårdslöshe­t i trafik lades ner sedan medicinska kontroller visat att han led av en allvarlig D-vitaminbri­st.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? Det var på eftermidda­gen fredag 13 mars som en spårvagn körde in i en buss vid hållplatse­n Artillerig­atan.
Bild: PETTER TRENS Det var på eftermidda­gen fredag 13 mars som en spårvagn körde in i en buss vid hållplatse­n Artillerig­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden