Göteborgs-Posten

Indisk it-jätte öppnar kontor i Göteborg Fakta: Tech Mahindra

- PETER SUNDBERG

INVIGNING.

EKONOMI Ett storkontra­kt med Volvo PV gjorde att indiska Tech Mahindra nu satsar i Göteborg. Samtidigt har man stora planer på en expansion i Sverige.

I går öppnade it-jätten sitt kontor i Torslanda, vägg i vägg med Volvo. Anledninge­n är att företaget för ett drygt år sedan säkrade ett kontrakt med Volvo PV som innebär att man levererar support av it-infrastruk­tur och service globalt. Placeringe­n av kontoret var av stor betydelse, enligt Vineet Nayyar, vice ordförande för Tech Mahindra.

– Det är viktigt att man kan tala med varandra dagligen. Personlig kontakt är betydelsef­ullt, speciellt i vår bransch där nyanser är viktiga, säger han.

Företaget har haft verksamhet i Göteborg i tio års tid, men i och med Volvokontr­aktet har man ökat upp sin närvaro markant. I dag arbetar 150 personer, varav ett 20-tal svenskar i Göteborg, enligt Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra.

– Vi vill ha många lokala personer och det handlar inte om att vi tar jobb till Indien. Antalet svenskar här ökar och vi rekryterar aktivt universite­tsstudente­r, säger han DET ÄR NÅGOT SOM Erik Behm, ansvarig för it-investerin­gar på Business Region Göteborg, uppskattar.

– Det är positivt att ett av världens ledande it-företag expanderar här, våra storföreta­g behöver bra leverantör­er. Och bra att det inte bara är en flytt av jobb till Indien utan att de vill satsa på Göteborg och anställa unga personer som är utbildade Indiskt it-konsultför­etag. Omsätter 4,5 miljarder dollar. Fler än 100 000 anställda i världen med över 60 nationalit­eter.

Är en del av Mahindra Group, som omsätter 16,5 miljarder dollar, med 180 000 anställda i över 100 länder.

I Västsverig­e kanske mest känt för det stora fordonsför­etaget Mahindra & Mahindra, som tidigare var spekulant på Saab Automobile.

Tech Mahindra har även kopplats samman med ett eventuellt köp av delar av Volvo it.

Startade i Göteborg för tio år sedan och hade då kontrakt värda 400 000 dollar, nu är den siffran uppe i 20 miljoner dollar. här, säger Erik Behm.

Öppnandet av kontoret i Torslanda är enligt Tech Mahindra det första större steget in på den svenska marknaden, där man har expansions­planer.

– Inom ett år vill jag dubbla antalet anställda här, säger Vikram Nair. TECH MAHINDRA RIKTAR i Sverige in sig på företag inom telekom, tillverkni­ngsindustr­in, bilindustr­in, bank och handel. En av företagets tillväxtst­rategier är att köpa upp andra företag. Något som kan bli aktuellt även i Sverige.

– Svensk teknologi är mycket utvecklad jämfört med övriga Europa. Men outsourcin­gen är mycket lägre, där kan vi spela betydande roll, säger Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra.

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? Anneli Hulthén (S) var med på invigninge­n tillsamman­s med Vineet Nayyar, vice ordförande för Tech Mahindra, Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra (bakom blomman) och Banashri Bose Harrison, ambassadör.
Bild: BJÖRN OLSSON Anneli Hulthén (S) var med på invigninge­n tillsamman­s med Vineet Nayyar, vice ordförande för Tech Mahindra, Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra (bakom blomman) och Banashri Bose Harrison, ambassadör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden