Göteborgs-Posten

Ingvar Oldsbergs kranköp är klart

- JOHAN LINDQVIST

HAMNEN Ingvar Oldsberg har fått klart med sin kran. – Jag skänker den vidare till Göteborgs stad och Älvstrande­n som lovat ta väl hand om den, säger den göteborgsk­e profilen.

Egentligen var det avgjort redan den 26 februari då tv-profilen Ingvar Oldsberg stod för det vinnande budet när Götaverket­s gamla kranar auktionera­des ut. Nu är formalitet­erna vid förhandlin­gsbordet utredda och Ingvar Oldsberg kan titulera sig kranägare.

– Det här är verkligen viktigt för mig. Kranarna är ikoniska landmärken i Göteborg som ju vilar på maritima grundvalar ända sedan skottar och holländare byggde staden. Sedan löpte utvandring­en via Göteborg och senare kom hamnnäring­en och varven. Det är ingenting som man bara river och tar bort. NU INVÄNTAR OLDSBERG att detaljerna ska bli klara kring försäljnin­gen av de övriga kranarna där Stena, Volvo och Serneke är köpare. Oldsberg har varit den drivande kraften och använt sin energi och sitt kontaktnät.

– Till syvende och sidst ville nog alla ha kranarna kvar, det har inte varit svårt att få med sig folk i detta, konstatera­r Ingvar Oldsberg som nu planerar att lämna över ansvaret för sin kran till Älvstrande­ns vd Lena Andersson. Finns det några andra göteborgsk­a landmärken du vill rädda?

– Absolut! Ta Heden till exempel, det vore stor skam att bygga bort en plats som är som en lunga mitt i stan och som betyder så mycket för Gothia Cup, Partille Cup och korpfotbol­len. Heden är en fantastisk plats som absolut ska bevaras, annars kommer vi ångra oss på samma sätt som när Avenyn byggdes sönder på 70-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden