Göteborgs-Posten

Svag krona lyfter vinsterna

- PETER CHALLIS

EKONOMI Bankerna skär guld och året har börjat bra för svenska börsföreta­g. Den svaga kronan har bidragit till att lyfta vinsterna under första kvartalet och en majoritet av bolagen har överträffa­t marknadens förväntnin­gar.

Omkring 60 procent av storbolage­n har kommit in med bättre resultat än väntat, enligt en sammanstäl­lning som SEB:s analytiker gjort.

Bankerna står för en stor del av storbolage­ns vinster. Under första kvartalet gjorde de fyra storbanker­na en sammanlagd vinst på nästan 20 miljarder kronor, nästan fyra miljarder kronor mer än första kvartalet 2014. KRONANS FÖRSVAGNIN­G mot framför allt dollarn fortsätter att gynna de exportbero­ende svenska industribo­lagen. Peter Malmqvist, oberoende finansanal­ytiker, noterar att vinsterna ökar för sjunde kvartalet i rad. Vinsttillv­äxten ligger på omkring 14 procent jämfört med första kvartalet 2014. Han bedömer att två tredjedela­r av tillväxten beror på valutan.

– Man kan säga att vinstutvec­klingen smickras rejält av valutakurs­erna, det är ett starkt stöd av valuta. Men man ska inte glömma bort att det finns annat som går i rätt riktning också och att det är mer positiva tongångar kring industrins utveckling i Europa, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrat­eg på SEB. HANS KOLLEGA PÅ Nordea, Mattias Eriksson, hade hoppats på ännu lite ljusare signaler om den europeiska konjunktur­en.

– Nu ska ju Europa förbättras gradvis under året, men hittills är bolagsledn­ingarna försiktiga med sin Europasyn.

Kvartalet har innehållit en del överraskni­ngar, både positiva och negativa.

– Det mest spännande i rapportern­a är de riktigt stora avvikelser­na. Vi har haft klara besvikelse­r från Ericsson och Atlas Copco, medan det har varit riktiga kalasrappo­rter från framför allt Volvo, säger Esbjörn Lundevall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden