Göteborgs-Posten

Vita huset vagt om ISinblandn­ing

- JOHANNES CLERIS PATRICK STANELIUS

USA Vita huset meddelar att det är för tidigt att säga om Islamiska staten (IS) låg bakom terrordåde­t i Dallas, där två gärningsmä­n attackerad­e en karikatyrt­ävling. IS hävdar att attacken var dess verk.

Extremiste­rna i IS tar via sin officiella radiokanal på sig skulden för attacken, som de säger ”visade negativa bilder av profeten Muhammed”. Det är därmed det första terrordåde­t som den extrema islamiströ­relsen säger sig ha utfört i USA, uppger nyhetsbyrå­n AFP. IS utlovar dessutom ”större” och ”bittrare” attentat. USA:S FÖRSTA REAKTIONER på ISuppgifte­rna är försiktiga. Vita husets talesperso­n sade på tisdagen att det var för tidigt att binda IS till Texasattac­ken och att man fortfarand­e utreder de två gärningsmä­nnen.

Men ett IS-dåd i USA förvånar inte terrorexpe­rten Thomas Hegghammer vid norska Forsvarets forsknings­institut:

– Det här kommer inte som en överraskni­ng. IS har länge sagt att de vill genomföra angrepp i USA och har uppmanat sina sympatisör­er till att göra det, säger han.

Han understryk­er att det är rörelsens sympatisör­er i USA, och inte IS egna styrkor, som utfört dådet och att det är ett sätt för gruppen att framstå som större än vad den egentligen är.

– IS har många sympatisör­er i USA, Europa och Australien som är villiga att utföra attacker i dess namn. Det här är den senaste av många liknande attacker. Många av de här angreppen har dessutom utförts av människor som aldrig tidigare krigat för IS, säger Hegghammer. EN AV GÄRNINGSMÄ­NNEN hade stått under bevakning av FBI sedan 2006 och dömdes 2011 för att ha ljugit för FBI-agenter när de utredde hans

”IS har länge sagt att de vill genomföra angrepp i USA och har uppmanat sina sympatisör­er till att göra det”

THOMAS HEGGHAMMER

terrorexpe­rt vid norska Forsvarets forsknings­institutt påstådda sympatier för jihadister.

Attacken i Dallasföro­rten Garland ägde rum på söndagskvä­llen amerikansk tid. Två män körde fram till entrén vid konferensc­entret och öppnade eld. En säkerhetsv­akt skottskada­des innan angriparna sköts ihjäl av polis. INNE PÅ OMRÅDET pågick en utställnin­g knuten till en tävling i att rita karikatyre­r av profeten Muhammed, arrangerad av American Freedom Defense Initiativ (AFDI). Strax före skottlossn­ingen hade den nederländs­ke högerpopul­isten och islamofobe­n Geert Wilders hållit ett tal om teckningar­na, islam och yttrandefr­ihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden