Göteborgs-Posten

MOT PUNDET Fakta: Båda partierna långt från egen majoritet

- JOAKIM GOKSÖR

Det mesta lutar åt en koalitions­regering, som den sittande med Tories och Liberaldem­okraterna. Men det finns inga hinder för en minoritets­regering, så länge den inte riskerar att förlora misstroend­eomröstnin­gar. BRITTISKA BNP-SIFFROR för första kvartalet i förra veckan visade upp en oväntat kraftig inbromsnin­g i ekonomin. Detta gav nytt bränsle till oron på marknaden.

Tillväxten under första kvartalet stannade på 0,3 procent, en halverad takt jämfört med kvartalet före och den lägsta nivån på tre år.

– Siffrorna visar att de inte har skött ekonomin, sade Labours finansmini­sterkandid­at Ed Balls till Reuters när siffrorna kom.

Labour har under valrörelse­n lagt

Den 27 maj måste regeringsb­ildningen efter valet vara klart, när drottninge­n formellt öppnar parlamente­t igen. Om det misslyckas kan det bli nyval, troligen i slutet av juni.

Det krävs 326 av 650 mandat i det brittiska underhuset för att bilda en majoritets­regering. Med ett väljarstöd på cirka 34 procent vardera, enligt de senaste opinionsmä­tningarna, skulle konservati­va Tories och huvudmotst­åndaren stort fokus på hur brittiska löner inte har följt med inflatione­n uppåt. Det har slagit mot köpkraften för brittiska hushåll under Camerons fem år vid makten.

Många ekonomer ryggar inför Labour, få 270–290 mandat per parti.

Liberaldem­okraterna ser ut att få nöja sig med 8 procent av rösterna, vilket kan ge 26 mandat. De skotska nationalis­terna SNP beräknas kunna ro hem omkring 50 mandat, medan högerpopul­isterna i Ukip beräknas få kanske 3 mandat. Källa: Financial Times, Reuters, Royal Bank of Scotland den folkomröst­ning om det brittiska EU-medlemskap­et som Cameron utlovat till 2017 om han får fortsätta regera.

 ?? Bild: JUSTIN TALLIS ?? egen regering efter valet.
Bild: JUSTIN TALLIS egen regering efter valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden