Göteborgs-Posten

Har rensat luften efter OS

- GÖRAN SUNDBERG/TT

I HUVUDROLLE­N.

ISHOCKEY:

VM Det var mötet som rätade ut frågetecke­n och rensade luften efter OS-besvikelse­n. Nu spelar Oliver Ekman Larsson huvudrolle­n i Tre Kronor inför toppmötet i VM mot Kanada. – Jag visste att han var besviken efter OS och ville möta honom och visa den respekten, säger förbundska­pten Pär Mårts.

Efter tre VM-matcher leder den 23-årige Arizonastj­ärnan backarnas poängliga i VM med fem poäng, ett mål och fyra assist, och är den som har mest speltid i Tre Kronor med ett snitt på 22.45 per match.

Det är som natt och dag jämfört med OS i Sotji för 15 månader sedan. Då var Ekman Larsson – till mångas förvåning – sjundeback och snittade under tio minuter per match.

I OS gick samspelta svenskpar från Detroit och Chicago före. INFÖR VM VALDE Mårts att åka till Phoenix, längt bort i sydvästra USA, för att tala ut med Ekman Larsson, som han såg som en av hörnstenar­na i VM-laget.

– Vi fick berätta från båda håll hur vi upplevde saker och ting och varför, så det var inga hårda ord utan mer att vi lyssnade på varandra. Den tiden fanns inte efter OS, då NHL-spelarnas flyg lyfte direkt det var över, berättar Mårts.

Oliver Ekman Larsson säger att han uppskattar förbundska­ptenens besök:

– Det var skönt att vi fick sätta oss ned och snacka lite. Det var positivt att han tog sig tid att komma över och reda ut saker. Det var inte direkt så att det var några hard feelings, men det är alltid bra att snacka om det. Var du besviken efter OS?

– Det är klart att jag kanske hade förväntat mig att få spela lite mer, men jag tycker väl att jag hade kunnat ta för mig lite mer än vad jag gjorde. Hade jag gjort det så hade det varit svårare för Pelle att ställa över mig, säger han. MÅRTS TYCKER ATT Ekman Larsson vuxit både som människa och spelare sedan i fjol. Oliver Ekman Larsson har en fantastisk säsong bakom sig där han slog det svenska målrekorde­t för backar med 23 fullträffa­r. Tre fler än tidigare rekordinne­havarna Nicklas Lidström och Fredrik Olausson.

– Det är jag jättestolt över. Jag har fått en större roll i klubblaget och chansen att bli assisteran­de kapten, och då växer man. Jag känner att jag har tagit många kliv i min utveckling.

Han tycker att hans VM-start är ”okej”, men att saker och ting kan bli bättre både från sin egen och lagets sida.

– Det är defensiven som kan bli bättre. Vi har inte riktigt satts på prov ännu, men Kanada blir ett bra test för oss.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Oliver Ekman Larsson, som leder backarnas poängliga i VM, har vuxit i klubblaget och får nu förbundska­pten Per Mårts förtroende.
Bild: JOEL MARKLUND Oliver Ekman Larsson, som leder backarnas poängliga i VM, har vuxit i klubblaget och får nu förbundska­pten Per Mårts förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden