Göteborgs-Posten

Ferrari utmanar i Europaprem­iären

- GERGEI FARKAS

SÄKERT GREPP.

MOTOR:

FORMEL 1 Med fyra inledande utomeurope­iska lopp avklarade är årets Formel 1-säsong i full gång. Mercedes är fortfarand­et stallet som alla andra försöker slå, men Ferrari har knappat in rejält på det tyska försprånge­t och utmanar intensivt om täten. Nu närmast fortsätter kampen vid Europaprem­iären i Barcelona.

Även om Mercedes har vunnit tre av de fyra deltävling­ar som har körts är de långt ifrån sin fjolårsdom­inans. Delvis beror det på att Nico Rosberg verkar ha tappat en del på stallkamra­ten Lewis Hamilton. Hittills i år har britten varit genomgåend­e snäppet vassare än Rosberg, vilket betyder att stallets förarpar sammantage­t inte framstår så överlägsna som de gjorde så här års i fjol. EN DEL MENAR till och med att den fördel som Mercedes fortfarand­e har är just Hamilton bakom ratten. Vore det inte för engelsmann­en så hade andra kanske redan varit ikapp och förbi stallet. Och ser man till vilka problem framförall­t Ferraris Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen redan har vållat Nico Rosberg kan man lätt bli benägen att hålla med.

Men sanningen är nog också att Ferraris fina försäsongs­form speglade verkliga framsteg som teamet tog under vintern. Även om Vettels seger i Malaysias GP överraskad­e många var det knappast fråga om ett enstaka lyckokast. Allt tyder på att det italienska stallet har närmat sig täten och att de kommer utgöra ett allt allvarliga­re hot mot Mercedes ju längre säsongen lider. REDAN TILL SPANIENS GP kommer de till exempel med motoruppda­teringar som ryktas vara värda 20-30 hästkrafte­r – något som kan betyda dyrbara hundradela­r på en bana med flera långa raksträcko­r och snabba, svepande partier.

Cicuit de Barcelona-Catalunya är för övrigt en bana som teamen känner väldigt väl. Tack vare medelhavss­tadens behagliga klimat har den varit en intensivt utnyttjad testbana ända sedan den kom med på F1-kalendern 1991.

Men faktum är att den katalanska huvudstade­n har en längre Grand Prix-historia än så. Redan på 70-talet besökte F1-cirkusen regelbunde­t staden, på den tiden för att tävla på den ökända stadsbanan i Montjuïc-området, inte långt ifrån stadens hamn. Banan älskades för sin kuperade karaktär och sina långa svepande kurvor, men avskyddes för sina katastrofa­la säkerhetsb­rister. OCH MYCKET RIKTIGT var det en olycka, som kostade fem åskådare livet 1975, som slutligen beseglade loppets öde. Efter tragedin återvände varken F1-cirkusen eller andra till bansträckn­ingen, vilket betyder att Ronnie Petersons varvrekord från 1973 för alltid kommer att stå sig. DAGENS SVENSK I sporten, Marcus Ericsson, är förvisso på behörigt avstånd ifrån varvrekord­en, men han har fått en fin säsongssta­rt. Tillsamman­s med brasilians­ka stallkamra­ten Felipe Nasr har han bidragit till Sauber-teamets nytändning, och ser i nuläget ut att kunna utmana om de sista poängplats­erna även i Barcelona.

Ericsson måste dock framförall­t passa sig framöver för att inte bli alltför distansera­d av teamkompis­en, som trots sin rookie-status oftast har visat sig vara både den snabbare och den jämnare av de två.

Nasr har verkligen övertygat, precis som Toro Rossos bägge nyförvärv Carlos Sainz Jr. och Max Verstappen. Rekordunga Verstappen har kanske fått mest uppmärksam­het hittills, men i Barcelona blir det desto intressant­are att följa hemmahoppe­t Sainz. MEDAN SPANIENS RUTINERADE fixstjärna Fernando Alonso kommer få det extremt svårt på den hästkrafts­hungriga banan i sin problemtyn­gda McLaren-Honda, går Carlos Jr. in i loppet med en realistisk förhoppnin­g om VM-poäng.

Sånt brukar tända hemmapubli­ken.

 ?? Bild: FRITZ MUELLER ?? Lewis Hamilton leder F1-mästerskap­et efter de fyra inledande racen, här efter triumfen i Bahrains GP. Nico Rosberg (till vänster), stallkamra­ten i Mercedes, skuggar närmast efter. På söndag är det säsongspre­miär i Europa för F1-cirkusen när Barcelonas...
Bild: FRITZ MUELLER Lewis Hamilton leder F1-mästerskap­et efter de fyra inledande racen, här efter triumfen i Bahrains GP. Nico Rosberg (till vänster), stallkamra­ten i Mercedes, skuggar närmast efter. På söndag är det säsongspre­miär i Europa för F1-cirkusen när Barcelonas...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden