Göteborgs-Posten

Fakta: Stora prisskilln­ader mellan olika material

- CARINA TOLGE-BLIDH

Prisexempe­l: Icke klumpbilda­nde:

Silica: 13 kr/liter (förpacknin­gsstorlek 7,5 l)

Träströ: 9,90 kr/liter (förpacknin­gsstorlek 14 l)

Papperspel­lets: 3,95 kr/liter (förpacknin­gsstorlek 20 l) Klumpbilda­nde:

Bentonitle­ra: 18.90 kr/kilo (förpacknin­gsstorlek 10 kg)

Träfiber: 13,90 kr/liter (förpacknin­gsstorlek 10 liter)

Valnötsska­l: 20,66 kr/kilo (förpacknin­gsstorlek 6 kg)

Majs, fruktfibre­r: 33–36,15 kr/kilo (förpacknin­gsstorlek 9,07–12,7 kg) Fotnot: Priserna är hämtade från flera olika webbsajter och flera olika fabrikat i april 2015. Priserna kan variera mellan olika inköpsstäl­len.

Men det finns några saker att tänka på.

– Köp inte parfymerad kattsand! Det är bara till för människans skull. Katter har ett mycket bättre luktsinne än oss och det kan bli direkt obehagligt för dem, säger hon. I övrigt så är klumpbilda­nde sand oftast bäst för den gör det lätt att hålla lådan ren, och det är viktigt för katten.

Numera finns också kattsand som övervakar kattens hälsa genom att byta färg när de känner av förändring­ar i kattens urin.

– Det här är inget för den vanliga kattägaren, säger Elisabeth Martén. Men har man en katt med diabetes så finns det sand som visar om det är för mycket socker i urinen. Det kan ju finnas lägen när det är användbart. Men man bör rådgöra med sin veterinär först. VILL DU HÅLLA nere kostnaden för kattsanden så är det papperspel­lets som gäller. Här kan du komma undan med så lite som dryga tre kronor litern om du kan tänka dig att köpa en riktigt stor förpacknin­g (55 liter).

Av de sorter och märken vi tittat på, ligger priset per liter för ickeklumpb­ildande kattströ runt tian. Klumpbilda­nde kattsand ( som oftast säljs per kilo och inte per liter) ligger på knappt det dubbla. För klumpbilda­nde, ekologiskt strö gjort på spannmålsb­iprodukter och/eller fruktfiber får du betala runt 35 kronor kilot.

Den som vill bli av med kattlådan helt och hållet, kan försöka lära sin katt att uträtta sina behov i den vanliga wc-stolen. För det behövs ett särskilt kit som sätts på wc:t och som stegvis lär katten att gå dit. Ett sådant paket kostar runt 500 kronor.

Allra billigast är det förstås att lägga gamla tidningar i lådan. Men på kattägarsa­jter hissas varningsfl­agg för den modellen. För det är inte säkert att katten förstår skillnaden på tidningen i lådan och den på frukostbor­det ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden