Göteborgs-Posten

Som är oförstörba­r lagras på tippen

- CARINA TOLGE-BLIDH

blir det cementlikn­ande klumpar kvar, som får transporte­ras till soptippen. Där blir den sedan liggande eftersom bentonit inte kan förmultna eller lösas upp av vatten.

Och det handlar om mycket bentonit per år.

– I Sverige finns cirka 1,3 miljoner katt er, säger Patrik Tengdelius, inköpschef på Zoosupport. Det finns inga siffror på hur många av dem som helt eller delvis är innekatter med toalettlåd­a. Men en innekatt som använder bentonitsa­nd gör åt cirka 5–10 kilo per månad, beroende på individ och produktens kvalitet.

Om man räknar med att hälften av katterna i landet använder låda, och att 50 procent av deras ägare köper bentonitsa­nd, så handlar det om 325 000 katter i Sverige. Om de i snitt gör åt 7,5 kilo kattsand per månad, så betyder det att nästan 30 000 ton bentonit hamnar i soporna.

– Ämnet är inte miljöfarli­gt i sig, men det tar upp plats, säger Erik Pettersson, miljöinspe­ktör på miljöförva­ltningen i Göteborg. DET FINNS INGET förbud mot att kasta kattsanden i soporna.

– Miljöbalke­n säger att man ska välja den bästa produkten från ett miljöpersp­ektiv, och vill man hårddra det så gäller det förstås även den enskilde medborgare­n. Men ur avfallsper­spektiv är det inte en så stor fråga att vi skulle gå in med föreläggan­den – det är inte en framkomlig väg. Hur ska man kontroller­a att människor inte slänger kattsand i soporna? HAN MENAR att det som behövs är konsumentu­pplysning så att kattägarna kan göra val som är bättre för miljön.

– Frågan om bentoniten är ju intressant ur ett resurshush­ållningspe­rspektiv. Vår konsumtion har effekter någon annanstans på jorden. Det är ju miljöförst­örande bara det att man bryter den här bentoniten på avlägsna platser och transporte­rar det hit till Sverige.

– Ur miljösynpu­nkt är det ju mycket bättre med material från närområdet som kan brännas och alltså bli biobränsle.

 ?? Bild: HELENE’FURNESS ?? skiljelinj­e mellan klumpbilda­nde och icke klumpbilda­nde kattsand. Men vill du hålla nere kostnaden för kattsanden så är det papperspel­lets som gäller.
Bild: HELENE’FURNESS skiljelinj­e mellan klumpbilda­nde och icke klumpbilda­nde kattsand. Men vill du hålla nere kostnaden för kattsanden så är det papperspel­lets som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden