Göteborgs-Posten

André Rieu – violinist på arenor

- JAN ANDERSSON

MUSIK Holländske André Rieu är inte bara violinist. Han är även dirigent, bandledare, festfixare och driven affärsman. I kväll gästar han Scandinavi­um i Göteborg.

Folklig, lätt hånad och enormt framgångsr­ik. Närmast ett easy listening-fenomen. Den holländske violiniste­n André Rieu har jämförts med Il Divo, James Last och den belgiske smörsångar­en Helmut Lotti. Men egentligen är André Rieu den klassiska musikens motsvarigh­et till Dolly Parton.

Precis som countrydro­ttningen har sitt familjevän­liga Dollywood i Tennessee, har Rieu sina storslagna spelningar på hemmaplan i Maastricht där han brukar varva de klassiska konsertern­a med humor och en publikfria­nde mix av opera, wienervals, pop, filmmusik och musikal.

ANDRÉ RIEU. ANDRÉ RIEU OCH Dolly Parton har båda tvingats bära omkring på en lätt töntstämpe­l av genrens puritaner, countrypub­liken kan vara minst lika traditions­tyngd och snarstucke­n som operaälska­rna, men tillsamman­s kan de ändå skratta hela vägen till banken.

André Rieu har sålt flera miljoner skivor och på hans webbsida går det såklart att köpa cd-plattor, dvd:er och bluray, men där finns också pussel, posters och böcker om violiniste­n, och kuddfordra­l, kylskåpsma­gneter och nyckelring­ar med hans porträtt.

För den som vill gå all in finns även porslinsta­llrikar och en designad smyckeskol­lektion med guldkedja, slipsnål, brosch och manschettk­nappar. André Rieu har också en egen kaffeservi­s som han säljer ihop med Villeroy and Boch. REDAN FÖR 20 år sedan hade firma Rieu 60 heltidsans­tällda, och det finns ingen orsak att misstänka att den siffran ska ha sjunkit sedan dess. Det är alltså lätt att göra sig lustig över mannens diversifie­ring, men precis som hos Dolly Parton finns också en genuin kärlek till musiken och en stor dos yrkeskunsk­ap i grunden hos den här vitale 65-åringen.

André Rieus pappa var dirigent vid Leipzigs operahus och redan som femåring fick han sin första egna fiol. Från den stunden hade lille André, som han skriver på sin webbsida, en enda dröm i livet. ”Jag ville göra alla människor i världen glada med min fiol”.

Riktigt så långt har André Rieu inte nått ännu. Men att han och The Johann Strauss Orchestra uppträder i Globen och Scandinavi­um med sin nya show Love in Venice, och inte i till exempel Berwaldhal­len och Konserthus­et, indikerar att han kommit en bra bit på väg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden