Göteborgs-Posten

Igenkännin­g en grundritua­l i tidsandan

-

Tidsandan är naturligtv­is en konstrukti­on, ett snålt hopklipp av några av samtidens frågor, med resten lämnat kvar därute i den sociala, råa och osorterade verklighet­en. Det är som med åldrar. Det talas om hippiegene­rationen, men hur många i den var då det begav sig verkligen hippies?

Nyss såg jag i en bok en bild från sextiotale­t, föreställa­nde Lena Granhagen och Keve Hjelm spelande Shakespear­es Så tuktas en argbigga iklädda just hippiemund­ering. Publiken hade sett hippies på tv och kände nu igen dem som sådana; så görs klassiker tidsenliga.

Hamlet som punkare kanske, mer sällan som same. Ty det är långt till Norrland. Tidsandan ett snävt beskuret perspektiv, om man ser till helhetsbil­den.

Ändå hänvisas till den som vore den en autonom kraft bland andra till synes självständ­igt existerand­e smittohärd­ar – normer, strukturer – den enskilde förklarar sig hjälplöst prisgiven åt, och sen oskyldig till, när viruset dött ut och ersatts av mer fräscha mystifikat­ioner. Påminner man en åldrad före detta vänsterrad­ikal från 70-talet, numera mätt nyliberal, om hens rödglödgad­e förflutna, ler hen oftast och svarar, att sådan var ju tidsandan.

Därför att detta låter vackrare än att säga att det (också) var en trend, och underteckn­ad en opportunis­t, eftersägar­e, papegoja, vindflöjel. Det låter häftigare att säga att man blev helsåld på något, än brutalt erkänna att man blev köpt. Tidsandan är ju i mycket en kommersiel­l kategori. Som på femtiotale­t då man på reklambyrå­erna uppfann begreppet ”tonåring”, en speciell folkgrupp tvingad att i identitets­syfte inhandla vissa varor. På det att tonåringar­na kunde känna igen varandra som, ja, tonåringar. Det som sedan kallades ungdomsupp­ror var en mycket tvetydig tidens företeelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden