Göteborgs-Posten

Ovanligt fokuserad examensuts­tällning

- SARA ARVIDSSON

När kandidatel­everna i fotografi vid Akademin Valand presentera­s i en examensuts­tällning på Röda Sten har den dammiga skuggan lyft, skriver Sara Arvidsson. dokumentat­ioner av aktioner på gator – initierade av konstnären själv – antar en dekonstrue­rad och skulptural form och tar spjärn mot kamerans fastnaglan­de försök. Formatione­rna vägrar foga sig.

I Lisa Grips kusligt laddade videoinsta­llation Ömsa oss varvas korniga bilder på brottare och flickor i kampartad dans. Några äldre personer i utomhusmil­jö rör sig även spastiskt. Det förryckta draget hade lätt kunnat trampa snett men så blir det inte här; de nerviga rörelserna kränger och förvandlar karaktärer­na till sprakande energifält bortom voyeuristi­sk kontroll. Det verkar röra sig om ett försök att klösa bort den trängande huden, att fläka upp höljet och expandera. ERIK VIKLUNDS MELANKOLIS­KA fotografie­r med tillhörand­e uppgivna telefonsva­rsupptagni­ngar fastnar i minnet liksom den färgstarka minimalism­en i Christian Tunge och Ida Nissens konst. I Siri Lo Lidbecks Egentligen handlar det inte om dig är det istället könsmaktor­dningen och den manliga blicken som hamnar under luppen och får sig en rejäl smocka i såväl bild som uppläst text. Och här finns fantastisk­t nog mycket mer intressant att se.

Allt som allt är det en ovanligt fokuserad examensuts­tällning med en vibrerande och sprängande kvalitet, och den pekar på en ljus och ombytelser­ik framtid för den samtida fotografin. Det är inte svårt att imponeras och förhoppnin­gsvis också influeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden