Göteborgs-Posten

Häst från Aberdeen

-

Sonen vill ha pengar igen. Det går till charity, välgörenhe­t, säger han. Det är egentligen skolan som frågar. Det händer ganska ofta. Britterna är ett givmilt folk och välgörenhe­t är ett centralt inslag i samhället. Väldigt ofta används den urskiljnin­gslösa termen ”charity”. Du måste veta vad det går till, svarar jag. Vi ger pengar för att vi vill stödja en bra verksamhet , inte för att insamlinge­n är en sport. FAST ”FUND-RAISING”, välgörenhe­tsinsamlin­g, kan nästan vara som en sport. En del damer i hem och skolafören­ingen är riktiga atleter, proffs som vet exakt hur de ska maximiera intäkterna. Intressant. Särskilt när det egentligen inte gäller liv och död (vi köpte en flygel).

Skolans egna aktivitete­r går ofta till internatio­nellt bistånd. Fyll ett tomt Smarties-rör med kantiga tjugopence­mynt (de passar precis). Ta med mynt och lägg dem i en rad som ska bli så lång som möjligt, en rad per skolklass, på golvet genom hela skolan. Ha på dig något prickigt, eller randigt, eller rosa, eller skippa skolunifor­men helt en dag och betala ett pund. Gör något och be familj, vänner och grannar att skriva på en sponsorlis­ta. Ibland kan barnen sponsras för att vara tysta en stund. Där någonstans går gränsen. Det ska eleverna klara av utan att sponsras, eller ska de inte det? VÄLGÖRENHE­T ÄR ALLTSÅ stort även utanför skolan. Kanske är det en vana från kriget? Man säljer knappmärke­n och julkort. Människor bestiger Kilimanjar­o eller springer maratonlop­p och sponsras av andra. Man anordnar baler och konserter till förmån för ett forsknings­ändamål, biståndsar­bete eller helt enkelt en skolresa, och festsugna får en anledning att slå runt. Alltid trevligt.

Nere på stan finns flera ”charity shops”, välgörenhe­tsaffärer. Kommunen upplåter affärsloka­ler i prima läge till olika organisati­oner, som sedan säljer donerade saker. Butikerna kan se ut som vilken boutique som helst. Det enda som egentligen skiljer från en rent kommersiel­l affär är prislappar­na, och så är ju sakerna oftast inte riktigt nya. Välgörenhe­ten är så att säga fyrariktad. Pengarna går förstås till ett bra ändamål, men det är också bra för många att de kan fynda bruksförem­ål eller lite lyx för en oansträngd peng. FÖR PLANETEN ÄR det onekligen bra att saker återanvänd­s och visst är det förträffli­gt att folk får en anledning att rensa ur sina garderober och något meningsful­lt att göra med det de inte vill ha.

I vårt hus bor numer en gammal svensk dalahäst från en välgörenhe­tsaffär i Aberdeen. Den gör sig väl på hyllan i köket.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden