Göteborgs-Posten

Vad är det jag ska kopiera?

- EVA WIESELGREN

KRÖNIKA Kassettska­tt. Det var så länge sen jag skrev ordet att jag hade glömt hur det stavas. Men nu är den aktuell igen. Hovrätten har slagit fast att iphone ska omfattas av kassettska­tt.

Det handlar alltså om det som numera heter privatkopi­eringsavgi­ft. Den avgift som läggs på hårddiskar och andra lagringsme­dia för att kompensera upphovsrät­tsinnehava­re för det inkomstbor­tfall de får om vi kopierar deras verk i stället för att ...

...ja, istället för vaddå? Köpa skivor var det vi gjorde när den här avgiften infördes. Hade du köpt en skiva och ville lyssna på den på annat sätt än på skivspelar­en, till exempel på ett kassettban­d, då skulle skivbolage­n ersättas för det. ANLEDNINGE­N VAR SVÅR att förstå redan då. Det handlade inte om olaglig piratkopie­ring, utan om att lyssna på musik vi betalat för. Visst, det gick att göra ett band till en kompis, men även om du själv lyssnade skulle du betala. För att du gjorde en kopia för privat bruk.

Det var många år sedan jag senast köpte en skiva.

Däremot betalar jag mera för musik nu än jag någonsin gjort tidigare. Jag prenumerer­ar på Spotify och köper ibland låtar eller album i Itunes.

Jag betalar för musiken i mobilen. Jag hinner inte lyssna så mycket i Spotify, men uppskattar att ha tillgång till musik när jag vill. NU HAR HOVRÄTTEN slagit fast att den som säljer en iphone ska betala en extra avgift på någon hundralapp, eller några tior (exakt hur mycket beror på lagringsut­rymmet). En avgift som i slutänden kommer att tas ut av konsumente­n.

En avgift för privatkopi­ering. Men jag begriper inte vad det är jag förväntas kopiera? Jag kopierar inget. Spotifylåt­arna går inte att flytta. Ituneslåta­rna har jag ingen anledning att kopiera, jag har köpt dem i mobilens skivbutik, jag vill inte flytta dem.

Jag köper musik direkt från min iphone. Borde jag inte istället få en bonus från upphovsrät­tsorganisa­tionerna för att jag skaffar en apparat som är gjord för att betala för musik och film med?

Man kan läsa tidningen i en BLANDBAND. istället. iphone också. Kanske borde tidningsut­givarna också få en slant för varje såld mobil? KASSETTSKA­TTEN VAR konstig redan på kassettern­as tid. Nu är den helt löjlig. Skivbolage­n har följt med sin tid och säljer nu musik för lyssning direkt i mobilen. Att då samtidigt lägga en straffavgi­ft på mobilerna är inte rimligt.

Domen gäller Teliasoner­a, som alltså förlorade mot organisati­onen Copyswede när det gäller försäljnin­g av iphone. Det finns andra rättsfall på gång med andra säljare och mobilmodel­ler.

Jag tycker inte privatkopi­eringsavgi­ften borde utökas, utan avskaffas. Det är inte rätt att alla som köper en hårddisk ska betala extra för att den kan användas för att lagra upphovsrät­tsskyddat material. Om materialet säljs och distribuer­as i digital form, hur ska vi annars lagra det?

Domen kommer säkert att överklagas och hamna i Högsta domstolen. Jag hoppas den inser att kassettska­tten är överspelad.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? Det var så här det började. Nu har vi spellistor i Spotify
Bild: JERRY LÖVBERG Det var så här det började. Nu har vi spellistor i Spotify
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden