Göteborgs-Posten

En flytt som förändrar livet

Sverige har idag kostsamma satsningar i förorterna. Ge istället människor en möjlighet att påbörja ett nytt liv.

- ADAM CWEJMAN 031-62 40 00 adam.cwejman@gp.se

Studiegång­en i Björkekärr var ett märkligt område att växa upp i. Under 1980-talet var studentkul­larna små, därför lät fastighets­ägarna andra än studenter flytta in i lägenheter­na. Helt plötsligt fylldes gårdarna av barn till somalier, polacker, iranier och unga svenska familjer. Det var en eklektisk blandning av studenter, nyinflytta­de från landet och alla däremellan. Det var ett bra område att växa upp i. Billigt, tryggt och rent. Min magkänsla var att vi, barn till invandrare, som växte upp i området hade det bättre än de som stannat i förorterna. Ny forskning från USA visar att det inte bara handlade om en magkänsla. MELLAN 1994 OCH 1998 inleddes ett provprojek­t i Los Angeles med namnet ”Moving to opportunit­y”. Omkring 4600 familjer erbjöds möjlighete­n att få en subvention för att flytta. Syftet var att med hjälp av subvention­er hjälpa fattiga familjer att flytta till bättre områden. Studien hade också en kontrollgr­upp som inte fick några pengar för att flytta.

Experiment­et var en besvikelse. Varken föräldrarn­as inkomster eller barnens skolresult­at förbättrad­es.

Men resultaten var feltolkade. För några år sedan återvände forskarna Raj Chetty och Nathaniel Hendren till datan. De fann den felande länken. Varje år som barnen levde i det nya området spelade roll. Det räckte alltså inte med ett enstaka år för att positivt inverka på barnen.

Om barnen i familjer som fick flyttsubve­ntionen flyttade innan de fyllt tretton ökade deras inkomster senare i livet snitt med 31 procent jämfört med de barn vars familjer stannat. Varje år i ett tryggare och bättre område förbättrad­e avsevärt deras liv. Och viktigast: studien visade att unga pojkar i fattiga familjer, en övergiven och förlorad generation, bättrade på sina skolresult­at. Bland de familjer som stannade hamnade ofta pojkarna senare i kriminalit­et, flickorna klarade sig marginellt bättre. LÖNADE SIG SATSNINGEN? Chetty och Hendren beräknar att flytten över en livstid ökade inkomsten med över fyra miljoner kronor. De ökade skatteintä­kterna av detta gjorde alltså reformen självfinan­sierad, eller gratis för att snacka ren svenska.

Här har vi att göra med lågt hängande frukt i reformträd­gården.

Vad studien visar är att det finns områden som är oerhört kostnadsef­fektiva: människor som flyttar dit ökar inte sina levnadskos­tnader avsevärt, men konsekvens­erna för barnens skolresult­at och framtida inkomst är positiva. Dessa områden ligger nära bättre bemedlade områden, är heterogena, trygga och har bättre skolor. VAD KAN VI i Sverige dra för lärdomar av detta?

Först och främst att det inte är någon idé att fortsätta bygga ut redan fattiga stadsdelar. Om det finns en kritisk massa av fattiga, outbildade människor med lågt socialt kapital är områdets framtid nedslående. Att ge människor möjlighete­n att själva flytta är en väg framåt.

Det som gjorde det orangea Studiegång­en till ett välfungera­nde område, var dess storlek och att det var inringat av medelklass­områden. Barnen gick i samma skolor som barnen som bodde i radhus och villor. Inkomstniv­åerna var blandade. Dessa områden måste identifier­as, eller byggas om de inte finns. Dessa kostnadsef­fektiva områden är nyckeln.

Sverige har idag många och kostsamma satsningar i förorterna. Dessa satsningar ger uppenbarli­gen för lite i förhålland­e till kostnadern­a. Allt tyder på att flyttbidra­g är ett effektivt och kraftfullt sätt att förbättra barns livschanse­r. FÖRUTSÄTTN­INGEN ÄR ATT det finns områden att flytta till och att det utarbetas ett effektivt subvention­ssystem. Det behövs även en tydlig kartläggni­ng, likt den Chetty och Hendren gjorde, över vilka områden som ger mest vid en flytt.

Detta kan bli svårt om våra städer präglas av evighetslå­nga kötider. Då lär knappast ens subvention­er och kartläggni­ngar göra skillnad. Svenska städer behöver blandas ut, förtätas och knytas samman. Enbart en sådan förändring möjliggör reformer som ”Moving to opportunit­y”.

Integratio­nspolitike­n har gått i stå, antingen verkningsl­ös eller impopulär, och misslyckad­e satsningar på förortens unga hopar sig på hög. Ge människor möjlighet att påbörja ett nytt liv.

BLOGG: Det var en absurd tanke redan när DN torgförde den, men att Sveriges Television fortsätter att rapportera vidare är faktiskt riktigt uselt journalist­iskt arbete.

Ledarredak­tionens Csaba Bene Perlenberg sågar nyhetsanka­n om att Sverige skulle köpa Mistral-fartyg. blogg.gp.se/ledarblogg­en Här har vi att göra med lågt hängande frukt i reformträd­gården.

 ?? Bilder: NIKLAS MAUPOIX ?? ENTONIGT. Polaroidbi­lder från Hammarkull­en.
Bilder: NIKLAS MAUPOIX ENTONIGT. Polaroidbi­lder från Hammarkull­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden