Göteborgs-Posten

Balansgång på skör kvinnolina

- MALIN LERNFELT Medarbetar­e på ledarredak­tionen • malin.lernfelt@gp.se

Jag var bara ett barn när jag började se på mig själv med kritisk blick. Jag värderade det jag såg olika beroende på i hur stor uträckning jag lagt ned tid på att tvinga in mitt yttre i den flick- och kvinnomall som säger att ju mer dekorerat, desto finare. Den som var fin hade fördelar framför den som var ful. Det var inget som var uttalat. Men det var så det var. Och är. Finhetside­alet lägger sig ofta som en våt filt över mycket annat kvinnor kan och presterar.

Det här tänker jag på när jag läser DN-kolumniste­n Lena Anderssons texter om kvinnlighe­t och kollektiv anpassning till begränsand­e ideal, och tar del av den åsiktsstor­m som virvlat upp. Andersson har från olika håll beskyllts för att skuldbeläg­ga kvinnor, för att driva på kvinnohat och för att hävda att det enda rätta för den som vill uppnå någonting är att (liksom hon själv) välja bort rysch, pysch och extravagan­t sminkning.

Jag vet inte vad det beror på, men av någon anledning läser jag, till skillnad ifrån många av de skribenter jag högaktar och vanligtvis håller med, varken in misogyni eller skuldbeläg­gande i det Andersson skriver. Det jag finner i ovan nämnda texter är tvärtom ett problemati­serande av normer i samhället som i många fall lägger tunga bördor på kvinnors axlar. Som skapar ett moment 22, närapå omöjligt att ta sig ur.

Som kvinna skall man å ena sidan förhålla sig till det extrema utseendefo­kus som ständigt uppmanar en att pyssla med sitt yttre och som belönar den som gör så med uppmärksam­het och framgång. För de vilka hellre ägnar sig åt annat än fjäderputs­ande skapar detta både stress och otillräckl­ighetskäns­lor. Man vill höra till och passa in, men är ändå inte bekväm med att (till det yttre) inrätta sig i en traditione­ll kvinnoroll. Å andra sidan straffas den som går över (den osynliga) ytlighetsg­ränsen och döms ut som oseriös, inkompeten­t och konstlad i samma stund som läppstifte­t blir lite för rött . Det handlar om en ständiga balansgång.

Ett av de klokaste konstatera­nden som gjorts i den här debatten kommer från skribenten Margit Richert. I Svenska Dagbladet menar hon att ” Inför varandras skilda livsval hade systerskap­et mått bra av lite svalkande likgiltigh­et”. På individniv­å vore detta mer än önskvärt. Att döma på grundval av intresse för kläder och smink är inget kvinnor (eller män) bör ägna sig åt.

Dock är det viktigt att frågan ges utrymme på en mer strukturel­l nivå. För varje generation flickor som växer upp och känner ett tvång att pynta sig för att få ett värde eller erkännas som ”riktiga” kvinnor är ett misslyckan­de. Likaså att kvinnor vilka älskar att klä sig i smink och klänning fortsätter att bli stämplade som mindre intelligen­ta och drivna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden