Göteborgs-Posten

Jakten på skarv gynnar den utrotnings­hotade ålen

-

Att stoppa jakten på skarv längs Västkusten är att utsätta den utrotnings­hotade ålen för en onödig påfrestnin­g. Det är också ett hot mot det kustnära fisket, skriver Sven Gunnar Lunneryd, Kosterhave­ts Jaktvårdsf­örening. Ålen är en art som behöver största möjliga skydd eftersom invandring­en av larver minskat drastiskt under de sista årtiondena. Man har därför stoppat allt ålfiske längs Västkusten sedan flera år för att öka utvandring­en av ål till Sargassoha­vet. Dessutom satsar myndighete­rna på ett storskalig­t yngelutsät­tningsprog­ram. Man sätter årligen ut närmare tre miljoner ålyngel längs Västkusten, importerad­e från England till en kostnad av drygt fem miljoner kronor. Detta innebär att ytterligar­e 100 000 vuxna ålar beräknas kunna utvandra.

Stärker ålen

Detta räcker inte för exempelvis Naturskydd­sföreninge­n som uppmanar konsumente­r att inte äta den ål som lagligen fångas i Östersjön av den lilla rest som finns kvar av ett småskaligt kustfiske.

Andra åtgärder som har stärkt utvandring­en av ål är den lilla skyddsjakt av skarv som länsstyrel­sen i Västra Götaland har tillåtit under många år. En jakt som trots sin begränsnin­g på max 2 000 fåglar under tre år ändå räddat livet på många ålar, uppskattni­ngsvis minst 30 000 ålar årligen eftersom skarven gärna äter ål. Många av dessa ålar har därmed som vuxna individer kunnat lämna Västkusten. Jägarna längs kusten har gjort en insats värt över miljonen i jämförelse med de kostnader som råder för ålutsättni­ngen.

Nu har Naturskydd­sföreninge­n tillsamman­s med ornitologe­rna begärt hos Naturvårds­verket att jakten skall stoppas därför att skarven är den art som skall ha ”största möjliga skydd” längs kusten. Naturvårds­verket lyssnade på föreningar­na, stoppade jakten och körde över länsstyrel­sen och alla de västkustbo­r som vill ha en levande skärgård av alla arter.

Sven Gunnar Lunneryd ordförande Kosterhave­ts

Jaktvårdsf­örening

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden