Göteborgs-Posten

En säregen böjning av egen

- LARS-GUNNAR ANDERSSON Professor i modern svenska vid Göteborgs universite­t. Mejla din språkfråga till lars-gunnar.andersson@svenska.gu.se

Det finns en del knepighete­r med ordet "egen". Till exempel att böja det. Men om 50 år kan problemet vara ett minne blott.

En del säger min egen bil och mitt eget hus, medan andra, oftast yngre, säger min egna bil och mitt egna hus. I ett brev står det:

”Något som jag funderat på länge är varför man numera ofta säger min egna bil. Det heter väl fortfarand­e min egen bil, eller …”

Jo, det gör det, men man kan ju fråga sig varför variantern­a min egna bil och mitt egna hus breder ut sig.

Jag är rätt övertygad om att den nya böjningen slår igenom

DET FINNS EN del knepighete­r med ordet egen. Ordböckern­a säger att ordet är ett adjektiv, medan de större grammatikb­öckerna hävdar att ordet är ett (framhävand­e) pronomen. Man är alltså inte överens. Adjektivet dyr i hans dyra bil beskriver bilen. Egen i hans egen bil har en lite annan funktion. Egen uppför sig annars ungefär som ett adjektiv. Det placeras, precis som adjektiven, ofta mellan en artikel och ett substantiv. Jämför till exempel egen med adjektivet trogen: en egen/trogen hund, den egna/trogna hunden, ett eget/troget husdjur, det egna/ trogna husdjuret.

Som vi ser böjs egen precis som trogen. Och på samma sätt böjs en massa andra adjektiv som slutar på -en, till exempel vaken, naken, sliten, bunden, skjuten, upptagen och så vidare. MEN SÅ FINNS det ett undantag, och det är när det kommer en bestämning som anger ägande före. Det kan vara ett pronomen ( min, mitt, vår) eller ett genitivutt­ryck ( Evas, grannens): min egen hund men min trogna hund, grannens eget husdjur men grannens trogna husdjur.

När vi nu möter former som min egna hund och mitt egna hus, är det helt enkelt så att egen fullt ut anslutit sig till den normala adjektivbö­jningen. Att ett ord med en udda (eller ska vi säga egen) böjning ansluter sig till ett större mönster är inget konstigt. Det är snarare förutsägba­rt. INTE NOG MED det. Sedan länge har dessutom egen kunnat användas som ett beskrivand­e adjektiv, som när man säger han är lite egen. Ibland säger vi säregen. Då är böjningen alltid densamma som för andra adjektiv: hans lite egna/säregna uppträdand­e. HUR BLIR DET om 50 år? Jag är rätt övertygad om att den nya böjningen kommer att slå igenom. En student, kanske 40 år yngre än jag, uttryckte saken så här:

”Jag vet att det heter min egen bil men jag tycker det låter bättre med min egna bil.”

Vi som har tillägnat oss den gamla böjningen behåller naturligtv­is den livet ut, men de yngre kommer sannolikt inte att följa oss i böjningssp­åren. Egen har nog haft en lite väl egen böjning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden