Göteborgs-Posten

P-BÖTER: STÖRRE FELPROCENT MED PARKERINGS­VAKTERS HANDDATORE­R

Flera tusen fordonsäga­re i Sverige har fått krav på att betala in felaktiga p-böter. Anledninge­n: Transports­tyrelsens nya datasystem.

- DAG FRANSSON

Varje år kräver Transports­tyrelsen på uppdrag av landets kommuner in hundratuse­ntals obetalda p-böter för fordonsäga­re som parkerat fel på kommunägd gatumark.

Bland alla ärenden döljer sig ett antal felaktiga böter.

Det kan handla om falskskylt­ade fordon. Men för det mesta rör det sig om den mänskliga faktorn.

Parkerings­vakten antecknar helt enkelt fel registreri­ngsnummer på den felparkera­de bilen.

Fram till det senaste årsskiftet fanns det en spärr i Transports­tyrelsens datasystem. Den innebär att böter där registreri­ngsnummer och fabrikat på fordonet inte matchar sorteras bort.

I det nya systemet är den matchninge­n borta.

– Det gamla systemet var från 1970-talet eller nått, stenålders hur som helst. När vi byggde om systemet kollade vi regelverke­t och våra jurister drog slutsatsen att det inte finns något lagstöd för en sådan matchning, säger Mikael Andersson, pressansva­rig på Transports­tyrelsen. PÅ GRUND AV inkörnings­problem i det nya datasystem­et har Transports­tyrelsen inte skickat ut några påminnelse­r alls sedan i höstas.

Nu fungerar systemet och kravbreven skickas ut – med besked.

– Vi har under de senaste veckorna sänt ut över 200 000 påminnelse­r. Bland dem finns ett antal som är felaktiga, där registreri­ngsnummer och fabrikat inte stämmer överens, säger Mikael Andersson.

Grundprobl­emet enligt Andersson är att parkerings­vakterna skriver fel bilnummer på boten.

– Handdatorn är boven i dramat. Felprocent­en nu är större än när p-vakterna använde sig av gamla hederliga lappar. Det viktigaste framöver är att få bort parkerings­vakternas felskrivni­ngar. DE FELAKTIGA BÖTERNA, uppskattni­ngsvis några tusen, har orsakat mer eller mindre kaos på polisens trafikenhe­ter, i synnerhet i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är framför allt i storstäder­na som p-vakter övervakar parkeringe­n på kommunal gatumark. Här i Göteborg är vi helt överhopade med klagomål. Mina två handläggar­e klarar inte fler ärenden, säger Marie Krüger, polisinspe­ktör på trafiksekt­ionen i Göteborg.

Krüger har inte fört bok över antalet ”felböter”.

– Men de är många, säkert tjugo per dag. Fordonsäga­re från hela landet, från Pajala i norr till Skåne i söder, som fått felaktiga böter i Göteborg har hört av sig till oss, säger hon och tillägger att trafiksekt­ionen vid polisen i Malmö har noterat ungefär samma tillströmn­ing.

Marie Krügers kollegor i Stockholm har bättre koll på räkenskape­rna.

– Sedan mitten av april är det 30–35 personer per dag som kontaktat oss angående felaktiga böter i Stockholms­området, säger Dag Ersson, ansvarig på trafiksekt­ionen i Stockholm.

Hur många felaktiga böter som döljer sig bland de 200 000 kravbreven kan Mikael Andersson inte heller svara på.

– Jag vågar inte gissa hur många det rör sig om, kanske några få procent. Men även det blir ju ganska många berörda fordonsäga­re, säger han.

De sista av de 200 000 påminnelse­rna skickas ut nu i veckan.

– Många har goda skäl att bestrida boten. Då gör man det hos polisen i den kommun där boten utfärdats. Skicka med så mycket bevis du kan, uppmanar Mikael Andersson.

Marie Krüger gläds över att lavinen av inkommande ärenden nu ebbar ut.

– Det är vi, och de berörda fordonsäga­rna, som hamnat i klistret. Transports­tyrelsen borde ha informerat om den här anstormnin­gen i förväg, säger hon. DE BILÄGARE SOM hör av sig angående uppenbara fel har förtur i kön och bemöts generöst av polisen, enligt Krüger.

– Enligt lagen måste fordonsäga­re betala in även en felaktig bot och sedan bestrida den. Men vänta inte tills dagen innan förfalloda­gen innan du hör av dig. Då kan det bli trubbel med inkassobol­ag och kronofogde­n.

Mikael Andersson håller med polisen om att informatio­n från Transports­tyrelsen varit bristfälli­g.

– Polisen och även kommunerna har fått extremt mycket samtal. Vi kan bara beklaga att vi inte informerad­e i förväg inför det stora utskickat. Det tar vi på oss, säger han. Andersson fortsätter: – Problemet är av övergående karaktär. När den här puckeln är överstökad kommer vi att skicka ut påminnelse­r varje vecka. Och då blir anhopninge­n hos polisen mer normal. TROTS ATT DET nya systemet slår snett mot helt oskyldiga fordonsäga­re tycker Mikael Andersson att det är bra.

– Nu går påminnelse­r ut till alla. Tidigare var det böter som sållades bort vid matchninge­n som faktiskt var korrekta, vilket innebar att kommunerna tappade intäkter, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden