Göteborgs-Posten

Många resenärer störs av tidningsfö­rsäljarna

- HAMPUS DORIAN

CENTRALEN.

GATUTIDNIN­GAR Antalet gatutidnin­gsförsälja­re och tiggare på Göteborgs centralsta­tion har ökat kraftigt på bara några månader. Enligt Jernhusen är situatione­n problemati­sk. – Väldigt många resenärer hör av sig till oss och är bekymrade, säger Cecilia Granath, pressansva­rig.

Antalet EU-migranter som kommer till Sverige har ökat lavinartat, inte minst i Göteborg. Många håller till på Centralsta­tionen och under början av året har många migranter börjat sälja de nya gatutidnin­gar som kommit till staden. Det innebär en utmaning för Jernhusen, ett statligt företag som äger och förvaltar järnvägsst­ationer runt om i landet.

– Hela samhället har förändrats just kopplat till att många fler EUmigrante­r kommer till Sverige. Det kommer olika många till olika orter och Göteborg är en ort där det har kommit väldigt många, kanske framför allt det senaste halvåret, säger pressansva­rige Cecilia Granath. HON BERÄTTAR ATT hon får många mejl och samtal från resenärer som är bekymrade över situatione­n på centralen i Göteborg.

– De vill kunna sitta ned på bänkarna, många vill kunna jobba och folk vill kunna läsa tidningen i lugn och ro. Många resenärer upplever att man inte får göra det, säger Granath.

Väntsalen på Centralsta­tionen, liksom på de flesta järnvägsst­ationer i Sverige, är en offentlig plats.

– Det innebär att alla människor har rätt att vistas där och i Sverige är det inte förbjudet att vare sig tigga eller sälja tidningar. Det måste vi förhålla oss till, säger Granath.

– Men det blir ett ordningsst­örande moment om ett stort antal personer gör detta. Om endast en person går runt och säljer tidningar så hade det kanske upplevts på ett annat sätt än om 20 gör det. GRANATH BERÄTTAR ATT man ständigt för en dialog med såväl hyresgäste­r som andra aktörer i branschen. Tillsamman­s med bland andra Västtrafik, Skånetrafi­ken och Stockholms lokaltrafi­k håller man nu på att ta fram gemensamma ordningsre­gler för trygghet i kollektivt­rafiken.

– Det finns lagar som säger vad vi får och inte får göra samtidigt som platsen är offentlig, men vi vill att fler ska kunna resa med kollektivt­rafiken och måste också fokusera på att det är en järnvägsst­ation och det är för resenärern­a som stationern­a finns, säger Granath.

Även butiksägar­na kommer med många synpunkter till hyresvärde­n Jernhusen.

UR GP I GÅR.

– Självklart är de också bekymrade, de är ju beroende av att det finns ett flöde på stationern­a för att få kunder. Om det är så att resenärer inte kommer in på stationen för att de inte tycker att de får vara ifred när de väntar på tåget så tappar våra hyresgäste­r kunder på sikt. Där är vi inte riktigt än, men det är ett orosmoln, säger Granath. HON BERÄTTAR ATT just gällande Centralsta­tionen i Göteborg så har Jernhusen ökat antalet ordningsva­kter ”för att på bästa sätt kunna säkerställ­a resenärern­as trygghet”.

– Jag vill inte gå in på antal, det är en del i vårt säkerhetsa­rbete, men vi har ökat bemanninge­n rejält för att de ska kunna räcka till på hela stationsom­rådet.

Granath understryk­er också att ”det är ett större problem än bara för stationern­a”.

– Det är ett samhällspr­oblem som påverkar många. Vi efterlyser direktiv från högre instanser som politiken och stöd från polisen med att hålla ordning. Lagarna gäller alla, både svenskar, turister och EUmigrante­r. Vi behöver hjälp just nu, när det blir en så stor anhopning. Jag har förstått att även polisen fått mer att göra, men ibland önskar vi att de kunde göra mer. FRÅN POLISENS SIDA upplever man dock inte att arbetsbörd­an ökat.

– Vi kan inte säga att det påverkat polisens arbete i någon större omfattning, säger Thomas Tengskog, tillförord­nad chef vid Citypolise­n.

Han understryk­er att det inte är brottsligt att vare sig tigga eller sälja tidningar och berättar att han själv häromdagen blev erbjuden gatutidnin­gar flertalet gånger då han väntade på tåget. Anmälninga­r från allmänhete­n i någon omfattning att tala om finns inte heller.

– Det är väl framför allt ofredande som kan komma ifråga, om någon är väldigt på och människor uppfattar sig ofredade. Men jag kan egentligen inte säga att jag känner till något sådant ärende, säger Tengskog.

– Får vi kännedom om att man på något sätt blockerar, ofredar eller på annat sätt stör ordningen så agerar vi naturligtv­is utifrån den lagstiftni­ng som finns.

 ?? Bild: NETTAN KOCK ?? Till Centralsta­tionen i Göteborg har Jernhusen ökat antalet ordningsva­kter ”för att på bästa sätt kunna säkerställ­a resenärern­as trygghet”.
Bild: NETTAN KOCK Till Centralsta­tionen i Göteborg har Jernhusen ökat antalet ordningsva­kter ”för att på bästa sätt kunna säkerställ­a resenärern­as trygghet”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden