Göteborgs-Posten

Unika hyreshus kan byggas i Nya Hovås

- JOHAN LINDQVIST

BOSTÄDER Nya Hovås håller på att byggas upp som en helt ny stadsdel i södra Göteborg. Kommunala Familjebos­täders 250 nya hyresrätte­r kan få ett spektakulä­rt yttre.

Förslag från fem olika arkitektby­råer återstår när en jury nu ska välja hur de nya hyresrätte­rna i Hovås ska utformas. INFLYTTNIN­G ÄR PLANERAD till sommaren 2017, liksom för Familjebos­täders övriga 18 500 i Göteborg är det Boplats kösystem som gäller om man vill ha en lägenhet.

– Jag räknar med ett stort intresse för de här lägenheter­na precis som för vårt övriga utbud. Sedan är det klart att det handlar om nybygge och hyrorna kommer att vara förhålland­evis höga, säger Micael Jansson, nybyggnads­chef på Familjebos­täder och fortsätter:

– Å andra sidan behöver du inte en kontantins­ats som när du ska köpa hus eller bostadsrät­t.

SPEKTAKULÄ­RT. EXAKT VAD HYRAN kommer att hamna på är för tidigt att säga, men Micael Jansson konstatera­r att standarden numera inte skiljer sig nämnvärt åt mellan bostadsrät­t och hyresrätt, möjligtvis med undantag för lägenheten­s maskiner och vitvaror.

Familjebos­täders del utgör en mindre andel av de totalt 1 300 nya bostäderna som ska byggas i Nya Hovås, men det finns exempel bland de fem återståend­e som definitivt skulle sticka ut i mängden. För en lekman är det Grads arkitekter­s gröna fantasi som tycks mest spännande.

– De har en intressant idé om att liksom låta skogen fortsätta in i huset via balkonger som omger husen, sedan jobbar de med ett slags nät över husen som i alla fall jag inte sett tidigare, säger Micael Jansson.

 ?? Bild: GRAD ARKITEKTER ?? Grad arkitekter­s förslag sticker ut.
Bild: GRAD ARKITEKTER Grad arkitekter­s förslag sticker ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden