Göteborgs-Posten

Valfrihet stridsfråg­a i kommunfull­mäktige

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

KOMMUNFULL­MÄKTIGE Den styrande rödgrönros­a minoritete­n fick se sig halvt besegrad i en ideologisk­t laddad fråga. Ärendet handlade om vilka som ska få erbjuda daglig verksamhet för funktionsn­edsatta. Beslutet skjuts nu upp.

I kommunfull­mäktiges handlingar för gårdagskvä­llens möte fanns ett ärende kallat Reviderade riktlinjer för individuel­lt stöd till personer med funktionsn­edsättning. Bakom den beskedliga, grå rubriken gömde sig en glödande ideologisk strid. BAKGRUNDEN ÄR FÖLJANDE: i Göteborg finns inte Lagen om valfrihets­system. Ändå finns en del privata aktörer upphandlad­e inom vissa delar av omsorgen, till exempel när det gäller daglig verksamhet, alltså sysselsätt­ning för funktionsn­edsatta. Stadsdelar­na driver det mesta i egen regi, men det finns också andra aktörer som Bräcke diakoni, Föreningen Grunden och Attendo.

I samband med att politikern­a ville förändra riktlinjer­na kom frågan om valfrihet upp. Den rödgrönros­a ledningen i staden ville gärna öka informatio­n och valfrihet mellan stadsdelar­nas och de ickevinstd­rivna organisati­onernas verksamhet­er, men stänga ute bolag som Attendo. Allianspar­tierna vill däremot öppna fältet för alla som vill erbjuda verksamhet och låta de funktionsn­edsatta själva få välja.

– De rödgrönros­a skriver i sitt yrkande att de vill ha ”bra” daglig verksamhet. Men vem ska bestämma vad som är bra, politikern­a eller de som berörs, undrar David Lega (KD). FÖR ALLIANSPOL­ITIKERNA ÄR det här en ideologisk­t laddad fråga om valfrihet.

– Alla andra kan byta jobb, men den här gruppen ska vara glada för att de får något, säger David Lega.

Även på andra sidan blockstake­tet finns den ideologisk­a laddningen. Särskilt för V är vinstdriva­nde företag ett rött skynke, men även S, MP och FI är avvisande. Ulf Kamne (MP) säger att han är medveten om kritiken som finns.

– Jag vill jobba med att tydligare utgå från individens önskemål. Men vi vill inte släppa det helt fritt så som jag uppfattar Alliansens yrkande. Vi vet från skolan att då försvinner de ideella aktörerna för de kan inte konkurrera med bolagen. Det är inte dit vi vill, säger han. UNDER MÖTET BLEV det tydligt att det finns en majoritet för Alliansens förslag. Både SD och Vägvalet gick på de borgerliga­s linje. Det fick ansvarigt kommunalrå­d Marina Johansson (S) att begära en återremiss av ärendet. Hon menade att konsekvens­erna av motförslag­et inte var tillräckli­gt belysta.

Efter en lång debatt blev det också så att ärendet skickas tillbaka för ytterligar­e utredning. Under tiden rullar verksamhet­en på som tidigare, men Göteborgs stad riskerar dryga böter för att man bryter mot LOU (Lagen om offentlig upphandlin­g).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden