Göteborgs-Posten

Pressade förare har en tuff vardag

- JOAKIM MAGNÅ

SKIFTBYTE.

VÄSTTRAFIK Kritiken mot Västtrafik är hård. Passagerar­na är rädda och facket larmar om chaufförer som inte hinner ta rast. Busschauff­ören Ziad Saleh, 38, berättar om en hård vardag. – Resenärer skriker på mig dagligen, säger han.

Småbarnsma­mman Jennifer Västhede har tidigare berättat för GP om hur medpassage­rare fallit över hennes barnvagn vid häftiga inbromsnin­gar och hur hon blivit utskälld av busschauff­ören. Andra läsare säger sig tveka att åka buss eftersom chaufförer­na verkar stressade och trötta.

Samtidigt larmar facket om att chaufförer­na hetsas av tajta körscheman i den täta Göteborgst­rafiken. många olika linjer, men att man lär sig rutterna. Överlag är han nöjd med sin arbetssitu­ation.

– Mina scheman är bra. Jag har inga problem att ta mina raster. Jag är nöjd och skulle inte jobba här om jag inte trivdes, säger han, men tilllägger:

– Ibland är rasterna lite för korta och man måste springa. På lunchen kan det bli lite tajt ibland att hinna äta och diska.

Dagligen uppstår dessutom hotfulla situatione­r.

– Resenärern­a kommer och skriker på dig. De kan vara arga och ledsna. Det kan gälla en försening. Jag mår dåligt av det och undrar varför de kommer och säger så till mig. VÄSTTRAFIK­S styrelseor­dförande, Lars Holmin (M), förklarar att han ser allvarligt på situatione­n.

– När incidenter­na är återkomman­de är det inte bra. Då är det något som inte stämmer, säger han.

Lars Holmin tycker att det är oroväckand­e att resenärer känner sig otrygga.

– Det känns inte alls bra när människor trillar över en barnvagn, om det nu beror på att det gick för fort eller om bussarna är överfulla.

Samtidigt betonar han att han anser att de allra flesta busschauff­örer gör ett gott arbete. Han beskriver det som ett svårt jobb och att chaufförer­na pressas från flera håll.

För att förbättra villkoren välkomnar Lars Holmin att deras arbetssitu­ation ses över.

– Är man stressad är det svårare att leva upp till de målsättnin­gar vi har. HAN SER GÄRNA att resenärern­a tar kontakt med Västtrafik när de har synpunkter.

– Det är viktigt. Vi är måna om våra kunder. Vi behöver också lyssna på våra förare, för att underlätta för dem i mötet med våra kunder. Ni använder er av många olika trafikföre­tag, är inte risken att det blir spretigt och svårt att hålla ihop?

– Så är det med de här upphandlin­garna. Skulle vi ha en enda upphandlin­g för alltihop skulle vi inte ha någon konkurrens­situation alls kvar. Det funkar inte. Vad säger du om att chaufförer­na inte hinner ta rast?

– Det är inte hållbart i längden. Det händer då och då för alla i arbetslive­t. Men när undantagen blir regel är det inte bra. Då måste man se över hur busslinjer­na och hållplatse­rna ser ut, säger Lars Holmin. Vad kan Västtrafik­s styrelse göra?

– Vi får fortsätta följa utveckling­en. Vi i styrelsen kan ta det på en övergripan­de nivå, sedan är det upp till våra tjänstemän att i samspel med trafikföre­tagen nå våra mål. Det kan gälla säkerheten på bussen och hur man bemöts.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? Ziad Saleh gillar sitt jobb som busschauff­ör, men förklarar att det är pressat att köra i Göteborg och att det ofta uppstår hotfulla situatione­r.
Bild: ELISABETH ALVENBY Ziad Saleh gillar sitt jobb som busschauff­ör, men förklarar att det är pressat att köra i Göteborg och att det ofta uppstår hotfulla situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden