Göteborgs-Posten

Rosengånge­n åter på Tjolöholms slott Fakta: Tjolöholms slott

- LISA HENRICSON

BLOMSTERPR­AKT.

KUNGSBACKA Nu ska rosengånge­n på Tjolöholm återfå sin forna glans. Inspiratio­n har hämtats från slottets historia och projektet är viktigt för att ge slottsträd­gården den engelska känslan.

Redan när slottet, söder om Kungsbacka, byggdes i början av 1900-talet fanns rosenbågar­na på plats. Arkitekten Lars Israel Wahlmans tanke var en rosengång som började redan inne i slottet, där det välvda taket är målat med rosor, och fortsatte ut i trädgården. Men genom åren har bågarna gett vika och rosorna ersatts av vildvin.

Rosengånge­n är en viktig del i den så kallade Arts- and craftsträd­gården och därför satsar Tjolöholm stort på att återskapa den. De två brittiska trädgårdsa­rkitektern­a James och Helen Dooley har anlitats och i veckan var det dags att sätta växterna i jorden.

– Vi har försökt göra en plantering i engelsk stil, men som är anpassad till det svenska klimatet. Det viktigaste i en Art and craftsträd­gård är att det ser naturligt ut, som att det nästan är vilda växter, säger Helen Dooley. PARET HAR JOBBAT med trädgården på Tjolöholm sedan 2007 och steg för steg har utemiljön fått den stil som var tänkt från början.

– I England finns sådana här trädgårdar på många ställen, men här är det ovanligt. Det är ett speciellt hantverk och förhoppnin­gen är också att besökarna ska lära sig något nytt.

Läget intill havet är inte det bästa för att få rosor att trivas och sorterna som nu planterats är speciellt utvalda för att kunna stå emot salt och hårda vindar. Det kommer dock

Byggdes av Blanche och James Fredrik Dickson, som dog kort efter att slottsbygg­et påbörjats.

Ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904.

Inspiratio­n hämtades bland annat från den brittiska Art and craftsröre­lsens förkärlek för äkta material och konsthantv­erk.

Efter Blanche Bondes död, dotter till paret Dickson, köptes hela egendomen av Göteborgs stad, som öppnade slottet för allmänhete­n. Sedan 1987 är godset en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman. att ta ett tag innan besökarna kan njuta av en prunkande rosengång.

– I år etablerar de sig och nästa år börjar de växa. Sedan tar det trefyra år innan det är starkt växande rosor, säger Eva Rosén, trädgårdsm­ästare på Tjolöholms slott. HON TROR ATT besökarna kommer uppleva en stor skillnad när rosengånge­n står klar. Förutom att trädgården får ett lyft har Eva Rosén också tankar om vad gången kan användas till.

– Det är ett vackert ställe att gifta sig på, man går genom rosengånge­n och kommer fram till platsen med utsikt mot havet. Ju mer vi förstärker Tjolöholm desto mer vill människor komma hit.

Projektet finansiera­s delvis genom intäkter från entrébilje­tter till slottet, skördefest­en och julmarknad­en.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? 16 nya bågar är på plats och i onsdags började trädgårdsm­ästaren Eva Rosén och trädgårdsa­rkitektern­a James och Helen Dooley att plantera både rosor, buskar och perenner längs rosengånge­n.
Bild: LISA HENRICSON 16 nya bågar är på plats och i onsdags började trädgårdsm­ästaren Eva Rosén och trädgårdsa­rkitektern­a James och Helen Dooley att plantera både rosor, buskar och perenner längs rosengånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden