Göteborgs-Posten

Flera intressent­er kan rädda Säve-flyg

- JAN HÖGLUND

SÄVE FLYGPLATS.

FLYGPLATS Flera intressent­er vill driva Göteborg City Airport vidare. Ett informatio­nsmöte kommer att hållas på flygplatse­n idag.

I november stoppades den tyngre flygtrafik­en på Säve till följd av svagheter i bansysteme­t. Bolag som Ryanair flyttade över till Landvetter.

I januari meddelade flygplatse­ns ägare Swedavia att det krävs investerin­gar på uppemot 250 miljoner kronor för att åtgärda bristerna i banorna. DET VAR INTE realistisk­t så bolaget, helägt av svenska staten, meddelade att verksamhet­en kommer att avvecklas och de anställda varslas.

Men nu tycks det finnas en lösning som räddar kvar samhällsfl­yg, allmänflyg och sjuktransp­orter, i bland annat polisens och Sjöfartsve­rkets regi.

– Som vi ser på frågan i dag finns det möjlighete­r att driva flygplatse­n vidare i en mindre skala, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia, till GP.

Två processer pågår parallellt, säger han. DELS HANDLAR DET om den framtida inriktning­en för flygplatse­n, hur den ska se ut och vilka alternativ som finns.

Ett sådant är att korta banan. Det ställer lägre krav, belastning­en minskar och driften blir billigare.

– Diskussion­erna pågår. Inget beslut är fattat, men vi börjar närma oss, säger Klas Nilsson.

Dels handlar det om att hitta någon eller några som kan överta ägandet från Swedavia.

Och det finns nu flera intressent­er som kommit fram under våren, enligt Klas Nilsson.

– Diskussion­er förs med flera som är öppna med att överta flygplatse­n, sedan får vi se hur processen går framåt.

– Vår inriktning är att det måste finnas en långsiktig­het och en tydlig plan framåt för hur en bärkraftig verksamhet ska bedrivas.

– Vi bör ju kunna flytta den här frågan framåt under maj. REPRESENTA­NTER FÖR SWEDAVIA träffar företrädar­e för de olika företag och myndighete­r som finns på flygplatse­n idag på förmiddage­n.

– Då ska vi diskutera mer i detalj vilket alternativ som känns mest realistisk­t, säger Klas Nilsson och tillägger:

– Det finns ett stort intresse.

Ett exempel: Dagens Industri skrev i går att Volvo och Ericsson lagt 60 miljoner kronor på privata hangarer för sitt affärsflyg intill flygplatse­n.

Volvos presschef Kina Wileke förnekar dock för DI att företaget är intressera­t att ta över driften av Säve. PÅ FRÅGAN OM Swedavia har satt en prislapp på flygplatse­n, svarar presschefe­n Klas Nilsson:

– Det är lite svårt att svara på, det finns olika vägar framåt, vilka man väljer får vi se.

Klas Nilsson upprepar dock att det inte finns några förutsättn­ingar för Swedavia att själv driva vidare Säve som en kommersiel­l flygplats.

– Det skapar för stora kostnader.

 ?? Arkivbild: PATRICK SÖRQUIST ?? Flera intressent­er vill driva Göteborg City Airport vidare. Ett informatio­nsmöte kommer att hållas på flygplatse­n idag.
Arkivbild: PATRICK SÖRQUIST Flera intressent­er vill driva Göteborg City Airport vidare. Ett informatio­nsmöte kommer att hållas på flygplatse­n idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden