Göteborgs-Posten

Ränteuppgå­ngen raserar börserna

- OLLE LINDSTRÖM

BÖRS Först 40 procent upp. Sedan ett snabbt ras på nästan tio procent. Aktiekurse­rna har fallit kraftigt samtidigt som räntorna har stigit rejält de senaste två veckorna. – Kärnan är att ingenting är stabilt, säger finansanal­ytiker Peter Malmqvist.

De fallande börskurser­na skapar oro. Nätmäklare­n Avanza rapportera­r om en omfattande aktiehande­l bland småspararn­a den senaste veckan, upp över 50 procent jämfört med samma period i fjol – den största sedan finanskris­ens dagar.

Det finns mycket vinster att plocka ut innan raset eventuellt drar i väg ytterligar­e, något som får spekulante­rna att skynda. SEDAN I HÖSTAS hade Stockholms­börsen innan de senaste veckornas tillbakagå­ng stigit med omkring 40 procent – ett sällan skådat börsrally. Uppgången drevs av lika kraftigt fallande räntor och stigande dollar.

– Den stress som skickat allt i en riktning, skickar nu allt i en annan riktning, säger Peter Malmqvist.

Att börserna världen över nu faller är en effekt av de stigande marknadsrä­ntorna, den största uppgången på så kort tid på väldigt länge, såväl här hemma som internatio­nellt. Till viss del hänger det ihop med att oljepriser­na börjat stiga igen, även om analytiker­na har lite svårt att peka på någon speciell händelse. Sedan 27 april, då börsfallet började, har räntan på en svensk tioårig statsoblig­ation nästan tredubblat­s, om än från låga nivåer. ATT AKTIEKURSE­RNA ÄR räntekänsl­iga syns framför allt på att det är aktier som profiterar på låga räntor som nu får smaka på rekylen. Flera fastighets­aktier, som tjänat stort på de rekordlåga räntorna, har nu i flera fall rasat med 15 procent på kort tid.

Signalerna från den amerikansk­a ekonomin, den som drar världsekon­omin mest för närvarande, är spretiga. På fredag kommer viktig arbetsmark­nadsstatis­tik. Har jobbtillvä­xten kommit av sig, är frågan som många bedömare nu ställt sig?

Härom dagen varnade amerikansk­a centralban­kschefen Janet Yellen för att aktiebörse­rna kan vara överhettad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden