Göteborgs-Posten

70 ÅR SEDAN KRIGETS SLUT ANDRA VÄRLDSKRIG­ET: ETT KRIG SOM FORTFARAND­E BERÖR OCH DISKUTERAS

Andra världskrig­et försvinner allt längre bakåt i historien. Ändå tycks det behålla sitt grepp om våra sinnen.

- ROLAND JOHANSSON

DRESDEN I RUINER. I dag är det 70 år sedan den tyska kapitulati­onen, och krigsgener­ationen är på väg bort. Men intresset är fortsatt stort. Vad var det som avgjorde kriget? Kunde Nazityskla­nd ha vunnit?

Ingen som studerat kriget kan annat än dra efter andan inför antalet döda: 25 miljoner stupade och saknade soldater och 30 miljoner massakrera­de och mördade civila. Totalt: 55 miljoner döda.

Räknar man in de civila offren för svält och sjukdomar under krigsåren stiger antalet med ytterligar­e 20 miljoner döda. Offren är så många att det hela blir svårfattli­gt.

– Det är krigens krig, säger Gunnar Åselius, professor i militärhis­toria på Försvarshö­gskolan.

Men han tillägger att detta inte är den enda orsaken till det stora intresset.

– Det finns också en uppfattnin­g att det var de goda mot de onda. Som i Sagan om ringen.

Detta har sannolikt förstärkt intresset. Till skillnad från många andra krig råder ingen tvekan i skuldfråga­n.

– Fast grunden lades under första världskrig­et. Det utlöstes delvis av att Tyskland ansåg sig ha rätt till en mer framskjute­n plats i världen. Men det avgjordes aldrig fullständi­gt. Därför blev det ett krig till, säger Åselius. DETTA VAR I grunden en anmärkning­svärd händelse. Tyskland hade i första världskrig­et försökt besegra en koalition bestående av fyra av de mäktigaste staterna på jorden: Ryssland, Storbritan­nien, Frankrike och USA. Föga förvånande lyckades man inte – men ändå gick man i strid mot samma koalition en gång till.

– Hitler struntade i att Tyskland var svagare än de andra. Han trodde att offervilja och militär skicklighe­t skulle kunna kompensera för svaghetern­a, säger Åselius.

Intressant nog fick Hitler i viss mån rätt. Under nästan hela kriget var tyskarna bättre än sina fiender, så till vida att man nästan alltid hade mindre förluster än motståndar­na.

– De tyska officerarn­a hade hög utbildning, och manskapet var tränade för att kunna ta eget ansvar och agera på egen hand, säger Marco Smedberg, militärhis­toriker och författare till flera verk om krigshisto­rien. FRÅGAN ÄR FÖRSTÅS om de hade kunnat vinna, vilket i sin tur aktualiser­ar den ständiga frågan om vilka som ska ha äran av att de till slut besegrades. Var det den sovjetiska Röda armén ensam som kämpade ner den tyska krigsmaski­nen, eller var västmakter­nas insatser också nödvändiga för segern?

Ingen tvivlar på att kriget avgjordes i Ryssland. Cirka 5,3 miljoner tyska soldater stupade under kriget. Av dessa dödades cirka 80 procent, 4,1 miljoner, på östfronten. MEN FRÅGAN KVARSTÅR ändå om ryssarna klarat att vinna ensamma. De tillverkad­e sina vapen själva men fick allt annat från USA: lastbilar, lokomotiv, konservera­d mat, stövlar, kommunikat­ionsutrust­ning. Den västallier­ade bomboffens­iven mot Tyskland och offensiver­na i Nordafrika, Italien och Frankrike band upp mycket av tyskarnas resurser.

– Det hade gått mycket långsammar­e för ryssarna om de inte fått så stort materiellt stöd av USA. Men jag tror att de hade vunnit ändå, även om de varit ensamma, säger Åselius. MARCO SMEDBERG ÄR av annan åsikt. Han tvivlar på att ryssarna vunnit utan hjälp.

– Om det bara hade gällt Tyskland mot Sovjet hade nog Tyskland vunnit. Tyskarna var nära 1941, och om de haft 30 procent mer resurser 1942, resurser som var uppbundna i kampen mot västmakter­na, hade de kunnat vinna då också, säger han.

– Lastbilarn­a och tågen från USA gjorde Röda armén rörlig, och bomboffens­iven förstörde det tyska flygvapnet.

Gunnar Åselius tror snarare att västmakter­nas insatser, i första hand invasionen av Normandie, var viktigast av en annan orsak.

– Invasionen var avgörande för vår egen del, för att Västeuropa inte blev kommunisti­skt efter kriget, säger han.

I stället fick vi en värld som fram till 1990 dominerade­s av två supermakte­r, USA och Sovjetunio­nen. Källa: Beevor: Second World War.

 ?? Bild: AP ?? Efter kriget låg stora delar av Europa i spillror. Resultatet blev att de europeiska stormakter­na tappade sin maktställn­ing. I stället fick vi en värld som fram till 1990 dominerade­s av två supermakte­r, USA och Sovjetunio­nen.
Cirka människor – 25...
Bild: AP Efter kriget låg stora delar av Europa i spillror. Resultatet blev att de europeiska stormakter­na tappade sin maktställn­ing. I stället fick vi en värld som fram till 1990 dominerade­s av två supermakte­r, USA och Sovjetunio­nen. Cirka människor – 25...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden