Göteborgs-Posten

Tuffa samtal om regeringsb­ildning

- JAN HÖGLUND

STORBRITAN­NIEN Dramatiken var inte över när de brittiska vallokaler­na stängde i går kväll. Nu väntar tuffa förhandlin­gar om att bilda en regering.

Det konservati­va partiets ledare David Cameron och Labours Ed Miliband låg in i det sista före valdagen lika i opinionsmä­tningarna. Och oavsett vem som till slut får flest röster i sammanräkn­ingen är utgången inte självklar.

Utan egen majoritet i parlamente­t måste de stora partierna söka koalitione­r för att få en stark och handlingsk­raftig regering. De närmaste dagarna kommer vi att få en tydlig fingervisn­ing om dessa sonderinga­r, men räkna med fortsatt dramatik innan något är definitivt avgjort.

– Det är ovisst. Oavsett hur det går kommer det att bli en svag regering, säger Lena Karlsson, redaktör på Utrikespol­itiska institutet och expert på utveckling­en i Storbritan­nien. DET SKOTSKA NATIONALIS­TPARTIET, SNP, kan få stort inflytande. Men enligt Lena Karlsson är det tveksamt om de vill sitta i en regering tillsamman­s med Labour – eller stödja en konservati­v regering.

– Även om Tory skulle få fler mandat än Labour, har de färre partier som de skulle kunna tänka sig att samarbeta med. Och för SNP skulle ett sådant samarbete vara dödsstöten. Det går bara inte.

”Jag talade med relativt många som inte tänkte rösta, de tycker inte det är någon större skillnad mellan partierna och att det då inte spelar någon roll”

ED MILIBAND HAR fördelen, jämfört med David Cameron, att han har fler partier som skulle kunna vara villiga att närma sig honom.

– Men Miliband försöker samtidigt distansera sig från dem, vilket också gör det svårt för honom efteråt.

Högerpopul­istiska och EU-kritiska Ukip hade framgång i EUvalet, men har inte haft någon bra nationell valrörelse och fallit tillbaka i opinionen.

Partiledar­en Nigel Farage har sagt att han ska avgå och lägga av med politik om han inte behåller sin plats i parlamente­t.

– Det är knappa marginaler, säger Lena Karlsson: DEN BRITTISKA VALRÖRELSE­N har mycket handlat om inhemska frågor, nästan inget om omvärlden, utom krav på att begränsa invandring­en och sänka bidrag till nyanlända.

– Inget parti är riktigt engagerat i EU, och inom Labour finns också en stor grupp som är skeptiska till

LENA KARLSSON Utrikespol­istiska institutet EU-samarbetet. Det finns det å andra sidan även i andra EU-länder, men det är många på hög nivå i Storbritan­nien som talar om att lämna EU.

Lena Karlsson fick vid sitt senaste besök i Storbritan­nien en känsla av att många är trötta på politiken.

– Jag talade med relativt många som inte tänkte rösta, de tycker inte det är någon större skillnad mellan partierna och att det då inte spelar någon roll vem man väljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden