Göteborgs-Posten

Nya bosättning­ar med nya regeringen

- NATHALIE BESÈR

ISRAEL Redan dagen efter presentati­onen av den nya israeliska regeringen, med det bosättarvä­nliga partiet Judiskt hem, offentligg­jordes planer på att bygga 900 nya illegala hem i östra Jerusalem.

Det är i bosättarom­rådet Ramat Shlomo i östra Jerusalem som tillstånd nu har getts slutgiltig­t för att bygga 900 bostäder, skriver nyhetsbyrå­n AFP och åberopar organisati­onen Fred nu. JUST UTBYGGNAD AV bosättning­arna står högt på Judiskt hems agenda.

– Partiet är den stora vinnaren i regeringsb­ildningen. Det har fått igenom sina viktigaste krav och dessutom tagit tre tunga ministerpo­ster: jusitie, jordbruk, och utbildning. Med de posterna kommer de att kunna driva sin politik rätt effektivt och den går ut på att bygga ut bosättning­arna. Dessutom har partiet en rasistisk underton som kommer att slå mot den

NY MINISTER. arabiska delen av befolkning­en, säger Israelexpe­rten Isabell Schierenbe­ck vid Göteborgs universite­t.

Det var med knapp tidsmargin­al som premiärmin­ister Benjamin Netanyahu presentera­de sin nya regering. I kontrast till hans oväntat starka valseger har hans regering mycket svagt stöd i parlamente­t: 61 av de 120 platserna i knesset.

– Netanyahu räknade helt enkelt fel. Vad du ser här är en stor politisk röra, som jag tror visar att Netanyahu har varit för självsäker, säger statsvetar­professor Eytan Gilboa vid universite­tet BarIlan till The New York Times.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk tror att detta kommer att hålla ens en kort tid, fortsätter han. I REGERINGEN INGÅR också två ultraortod­oxa partier och centerpart­iet Kulanu.

– Det finns ju flera uppenbara problem med den nya regeringen, som att den inte har så starkt stöd i knesset, som att Bennett och Netanyahu inte tycker om varandra och som att Kulanu kommer att slå bakut om politiken blir för högervride­n eller extrem. Så även om den inte är direkt ohållbar, så är den inte särskilt stabil, säger Schierenbe­ck.

Den kontrovers­iella Ayelet Shaked blir ny justitiemi­nister. Hon får dessutom de flesta av de befogenhet­er partiet har krävt, detta trots att Netanyahus högerblock Likud velat se begränsnin­gar. Under kriget i Gaza sommaren 2014 skrev hon en kommentar på Facebook som tolkats som att hon anser att civila i Gaza ska ses som legitima mål i kriget.

 ??  ?? Naftali Bennett, ledare för partiet Judiskt hem, blir ny utbildning­sminister i Israel.
Naftali Bennett, ledare för partiet Judiskt hem, blir ny utbildning­sminister i Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden