Göteborgs-Posten

Aleppo liknas vid helvetet på jorden

- LARS PEDERSEN OCH NATHALIE BESÈR

SYRIEN Det finns knappt ord för att beskriva krigets fasor i syriska Aleppo. Särskilt avskyvärt är användande­t av så kallade tunnbomber, enligt Amnesty Internatio­nal och vittnen.

– Så fort ljudet av en helikopter närmar sig börjar folk springa och ta skydd. Man kan se paniken i folks ögon. Varje dag släpper regimen bomberna, de försöker straffa de civila eftersom de inte kan kontroller­a dem, säger den 26-årige Aleppobon Muhannad Najjar till TT på telefon. HAN VAR TIDIGARE journalist i hemstaden, men flydde för några månader sedan till Turkiet. Flera gånger i veckan tar han sig tillbaka till Aleppo, för att titta till familjen och sitt hus. Najjar säger att det är relativt lugnt på marken nu, sedan opposition­sgruppen Fria Syriska Armén och al-Qaidaankny­tna Nusrafront­en delade upp staden emellan sig.

– De begår inte övergrepp mot civila på samma sätt som Islamiska staten. Däremot

ALEPPO. fortsätter regimens bombningar från luften hela tiden.

I en ny rapport beskriver människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal hur krigsbrott och andra övergrepp mot mänskliga rättighete­r begås av både regeringss­tyrkor och opposition­sgrupper i Aleppo – som före kriget var en blomstrand­e storstad och Syriens ekonomiska centrum. I rapporten, som heter ”Death everywhere: War crimes and human rights abuses in Aleppo”, anklagas båda sidor för måttlöst övervåld, utbredd tortyr och godtycklig­a gripanden.

Men som särskilt avskyvärt utpekas regeringss­idans bruk av tunnbomber eller bensinfats­bomber. De är behållare fyllda med sprängmede­l, bränsle och skrot som släpps från helikoptra­r mot skolor, sjukhus, moskéer och marknader. Minst 3 000 civila dödades av tunnbomber­na i regionen Aleppo i fjol och sedan 2012 har bombmetode­n tagit mer än 11 000 människors liv i Syrien, enligt Amnesty Internatio­nal. ÄNDÅ FORTSÄTTER president Bashar al-Assad i intervjuer att förneka att sådana bombattack­er förekommer.

”Jag såg barn utan huvuden, kroppsdela­r överallt. Det var som jag föreställe­r mig helvetet”, säger en fabriksarb­etare i rapporten, om en attack i området alFardous.

En kirurg slår fast att tunnbomber­na orsakar de allra värsta kroppsskad­orna. I APRIL SKEDDE minst 85 tunnbombsa­ttacker som, enligt lokala källor i Aleppo, dödade över 110 civila.

– På gatorna kan man råka ut för krypskytta­r eller granatatta­cker, från luften kommer tunnorna. Aleppoborn­as själar är trötta av att ständigt vara rädda och ha ångest, säger Najjar.

Utöver krigets fasor tvingas befolkning­en leva i skriande brist på vatten, mat, medicin och el. Många skolor och sjukhus har tvingats flytta under jord för att kunna fortsätta verksamhet­en.

”Genom att obeveklige­n och medvetet utse civila till måltavlor verkar den syriska regeringen ha anammat en grym politik som går ut på kollektiv bestraffni­ng av civilbefol­kningen i Aleppo”, skriver Philip Luther, chef för Amnesty Internatio­nals Mellanöste­rn- och Nordafrika­program.

 ?? Bild: MANU BRABO ?? Före kriget var staden en blomstrand­e storstad och Syriens ekonomiska centrum.
Bild: MANU BRABO Före kriget var staden en blomstrand­e storstad och Syriens ekonomiska centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden